Vučinić: Opozvati Dinošu, vratiti nasilno oduzetu imovinu Crnogoraca

Predsjednik RP je ocijenio da je crnogorski narod na Kosovu diskriminisan i da sve ranije Vlade u saglasju sa kosovskim režimom bili "direktni saučesnici i kreatori sistematskog uništavanja crnogorskog bića"

10332 pregleda26 komentar(a)
Vučinić, Foto: Radnička partija

Radnička partija od ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića očekuje da se pod hitno posveti rješavanju nedopustivo teškog i ponižavajućeg položaja crnogorskih porodica na Kosovu, kazao je predsjednik te partije Maksim Vučinić.

Prvi korak, kako je istakao, mora biti opoziv ambasadora Crne Gore u Prištini Ferhata Dinoše i smjena cjelokupnog osoblja ambasade, te postavljanje ozbiljnog i iskusnog karijernog diplomate koji će iskrenim zalaganjem doći do rješavanja ustavno-pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti crnogorske zajednice u Skupštini Kosova.

Vučinić je ocijenio da je crnogorski narod na Kosovu diskriminisan i da sve ranije Vlade ne samo da nisu ništa uradile da urede formalno-pravni položaj crnogorske zajednice na Kosovu, već su u saglasju sa kosovskim režimom bili "direktni saučesnici i kreatori sistematskog uništavanja crnogorskog bića, tačnije, ustavnog etnocida nad 28.000 Crnogoraca na tim prostorima."

"Unazad četiri godine tu pogubnu i zlonamjernu politiku prema našem narodu a na štetu države Crne Gore sprovodila je crnogorska ambasada u Prištini na čelu sa Ferhatom Dinošom. Kvazidiplomatom koji je do sada samo uspio da zaposli članove uže i šire familije u institucijama Kosova", ocijenio je Vučinić.

Da bi došlo do priznavanja naše zajednice kao ustavne kategorije, kako je istakao, neophodno je da kosovska Vlada pod hitno započne sa punom implementacijom Strategije za integraciju i afirmaciju crnogorske zajednice koju je usvojila 2016. godine, "a koja je od tada do danas samo mrtvo slovo na papiru".

"Nužno je preduzimanje afirmativnih aktivnosti za crnogorsku zajednicu koja živi na Kosovu, sa posebnim naglaskom na očuvanju i unapređenju sveobuhvatnog položaja i indetiteta ove zajednice. Na način da što će se sačuvati i učiniti funkcionalnim Razvojni centar 'Petar II Petrović Njegoš' u Prištini. Bez manjeg značaja potrebno je raditi na zaštiti grobalja pravoslavnih Crnogoraca koja su ponovo i sve češće na udaru vandala. Pored svega navedenog, država Crna Gora mora vratiti nasilno oduzetu imovinu našem narodu i učestvovati u obnovi njihovih porušenih i zapaljenih kuća stvarajući tako uslove za održivi opstanak", zaključuje Vučinić u saopštenju.