Burić tužio Glavni grad: Traži višemilionsku odštetu

Iz “Normal company” potvrdili su “Vijestima” da nije došlo do realizacije projekta izgradnje hotelskog kompleksa, te da su pokrenuli sudski proces kako bi zaštitili uloženi kapital. Iz Glavnog grada poručuju da je tužbeni zahtjev neosnovan, a da su raskinuli ugovor za projekat i odlučili da prodaju parcelu upravo zbog toga što investicija nije realizovana

91766 pregleda75 komentar(a)
Vuković - Burić, Foto: Vijesti

Kompanija „Normal company“ traži višemilionsku odštetu od Glavnog grada zbog što toga što nije realizovan projekat „Bolići“.

Radi se o projektu izgradnje hotelskog kompleksa, na parceli iza zgrade Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Iz kompanije, na čijem je čelu Žarko Burić, potvrđeno je „Vijestima“ da su pred Privrednim sudom pokrenuli proces, kako bi zaštitili uloženi kapital, s obzirom na to da nije došlo do realizacije projekta.

Sa druge strane, iz Glavnog grada su „Vijestima“ kazali da je tužbeni zahtjev u cjelosti neosnovan, te da je Glavni grad, upravo zbog toga što nije došlo do realizacije projekta, raskinuo ugovorni odnos i odlučio da proda parcelu. Za sada nije poznato koliko bi građane mogla da košta eventualna isplata odštetnog zahtjeva.

„Povodom vašeg pitanja u vezi projekta ‘Bolići’, obavještamo vas da je kompanija ‘Normal tours’ doo kupila većinski paket akcija akcionarskog društva Societa Italo Montenegrina Investimenti AD Podgorica 2015. godine. Pomenuto akcionarsko društvo je osnovano u cilju realizacije projekta izgradnje hotela sa komplementarnim sadržajima po osnovu javno privatnog partnerstva između Glavnog grada Podgorica kao domaćeg partnera i Bolici Invest S.R.L Ancio - Republika Italija, kao staranog partnera. Kupovinom većinskog paketa akcija preuzeli smo sva prava i obaveze i bili posvećeni stvaranju uslova za realizaciju projekta. U tu svrhu smo uradili i idejni projekat koji je trebalo da posluži kao osnova za realizaciju investicije, do koje nažalost nije došlo. S obzirom da nije došlo do realizacije projekta, tačno je da smo pokrenuli parnicu pred nadležnim sudom, kako bismo zaštitili uloženi kapital“, odgovorili su „Vijestima“ iz „Normal company“.

Iz Glavnog grada su precizirali da su 18. decembra primili tužbu koju su Privrednom sudu podnijeli kompanije „Normal Tours“ i „Normal Company“ radi naknade štete.

„A iznos štete bi se utvrdio u daljem postupku na osnovu finansijskog vještačenja. Smatramo da je tužbeni zahtjev u cjelosti neosnovan“, odgovorili su „Vijestima“ iz Glavnog grada.

Podsjetili su da je Glavni grad zaključio Sporazum o saradnji u januaru 2004. sa “Bolici Invest” S.R.L. Ancio (Rim), a nakon okončanog postupka po Javnom oglasu za otvorenu međunarodnu kvalifikaciju za projektovanje i izgradnju hotela u Podgorici na bazi zajedničkog ulaganja.

„Kako u međuvremenu nije došlo do realizacije predmetne investicije i izgradnje hotela i to usljed teškoća u poslovanju kompanije “Bolici Invest”, Glavni grad je raskinuo ugovorni odnos sa ‘Bolici Invest’ i odlučio da pristupi prodaji predmetne parcele na kojoj je trebalo da se gradi hotel“, zaključuje se u odgovorima podgoričke administracije, na čijem je čelu Ivan Vuković. Glavni grad, na čijem čelu je tada bio Miomir Mugoša, sklopio je posao sa italijanskom firmom o izgradnji luksuznog hotela.

Parcela na kojoj je trebalo da bude izgrađen hotelski kompleksfoto: Luka Zeković

Dogovor je bio da grad kupi zemljište za skoro pet miliona eura, plati milion za eksproprijaciju i oslobodi firmu komunalija, što je i urađeno. Italijanski partneri, po ugovoru, trebalo je da sagrade luksuzni hotel površine oko 70.000 metara kvadratnih.

Ugovor o izgradnji hotela iza RTCG sklopljen je 2005, a potpisali su ga tadašnji direktor Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Goran Vuletić i predstavnik italijanske firme Paolo Bolići.

Glavni grad i italijanska kompanija “Bolići” formirali su tada radi izgradnje zajedničku kompaniju “Socijeta Italo Montenegrina Investimenti”. Izgradnja hotela, koju je započela italijanska kompanija “Bolići investment”, prema najavama nakon postavljanja kamena temeljca, trebalo je da bude gotova 2012.

Kako se to nije desilo, tadašnji prvi čovjek grada Miomir Mugoša više puta je izjavljivao da je nezadovoljan odnosom Italijana prema toj investiciji i najavljivao da će zbog toga raskinuti ugovor...

Preduzeće “Socijeta Italo Montenegrina Investimenti”, čiji je predsjednik Odbora direktora Burić, dobilo je u avgustu 2019. urbanističko tehničke uslove (UTU) da gradi na mjestu gdje je prije 14 godina postavljen kamen temeljac za budući hotel.

Kako je navedeno u UTU, na parceli od gotovo 14.500 metara kvadratnih na atraktivnoj lokaciji koja je u vlasništvu Glavnog grada, predviđena je izgradnja hotela do pet spratova sa 400 ležajeva, a čija visina ne smije da pređe krovni vijenac zgrade Javnog servisa.

Iz Glavnog grada i od Burića “Vijesti” tada nijesu mogle da saznaju kada će započeti izgradnja hotela, odnosno kako će biti zaštićeni državni interesi...