Nikšić danima prednjači po zagađenju

Prije šest dana samo je Bor na prostoru bivše Jugosavije bio ispred Nikšića po zagađenosti vazduha

5925 pregleda12 komentar(a)
Nikšić, Foto: Svetlana Mandić

Nikšić je u posljednjih nekoliko dana, u više navrata, bio grad sa najlošijim kvalitetom vazduha, a prije šest dana samo je Bor na prostoru bivše Jugosavije bio ispred Nikšića.

Predsjednik Ekološkog pokreta “Ozon“ Aleksandar Perović kazao je da i ovu sezonu grijanja karakterišu isti problemi, kao i prethodnih i da je porijeklo suspendovanih čestica PM10 raznoliko.

“Suspendovane čestice se pojavljuju kako u urbanom, tako i u ruralnom okruženju. Podaci koje smo analizirali, iako predstavljaju kumulativan efekat, kako se radi o sezoni grijanja jasno je da se dominantno odnose na sagorijevanje fosilnih goriva u individualnim i kolektivnim ložištima. Primjetno je da se sve više koristi ugalj, što ranije nije bio slučaj“, kazao je Perović.

Među osnovnim izvorima zagađenja, istakao je on, su industrijska postrojenja, motorna vozila, grijanje domaćinstava i privrednih objekata, prašina sa gradilišta, odlagališta i deponija, prašina sa poljoprivrednih površina, požari…

Kvalitet vazduha juče oko 14 časova u Nikšićufoto: Printscreen

“U kombinaciji sa meteorološkim uslovima poslednjih dana aerozagađenje je izražen problem, a podatak da je u ovoj godini do 1. decembra bilo 67 dana sa prekoračenjima zakonom dozvoljenih vrijednosti PM10 čestica, što je gotovo duplo više od dozvoljenih 35 dana na godišnjem nivou, trebalo bi da zabrine sve koji se bave javnim zdravljem, naročito zbog problema sa Covid 19“, poručio je Perović.

Tokom novembra, prema podacima Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore, u Nikšiću su 22 dana registrovana prekoračenja srednje dnevne koncentracije PM10 čestica, a izmjerene su i veoma visoke koncentracije PM2,5 čestica. Hemijskom analizom PM10 čestica utvrđeno je povećano prisustvo benzo(a)pirena.