"Skupština Udruženja sudskih vještaka održana protivno Statutu"

Grupa vještaka ističe da su ostali uskraćeni za informaciju kako je trošen novac u trogodišnjem periodu, ko je bio ovlašćen da raspolaže novcem, kao i za druge pojedinosti

3030 pregleda3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izborna Skupština Udruženja sudskih vještaka Crne Gore održana je protivno Statutu, bez dnevnog reda i ijednog finansijskog, ili radnog izvještaja za posljednje tri godine, uz neselektivno oduzimanje riječi govornicima, ukoliko to nije bilo po volji starom – novom rukovodstvu, saopštila je grupa sudskih vještaka.

Iz Udruženja sudskih vještaka je ranije danas saopšteno da je doc.dr. Nebojša Kavarić, sudski vještak medicinske struke, na elektronskoj sjednici izabran za predsjednika tog udruženja.

Grupa vještaka u reagovanju navodi da je skupština održana putem elektronske aplikacije Zoom, bez prava na diskusiju, i da je odmah nakon završene sjednice Udruženje obavijestilo medije da je izabrano rukovodstvo za sledeće četiri godine.

Ističu da su ostali uskraćeni za informaciju kako je trošen novac u trogodišnjem periodu, ko je bio ovlašćen da raspolaže novcem, kao i za druge pojedinosti.

Kavarić, kako su kazali, za posljednje tri godine nije sazvao niti jedan sastanak članstva, i pored statutarne obaveze o najmanje jednoj redovnoj skupštini godišnje, niti je oformio statutarni tim saradnika, već je u "potpuno privatnoj režiji sa svoja dva potpredsjednika, organizovao skupštinu koja je navodno uspjela tek iz drugog puta, kad je za kvorum trebalo da bude prisutna samo jedna trećina ukupnog broja članova (33% od 150) UVSCG."

"Tako je danas u prisustvu 50-ak članova, bez prava na diskusiju, bez prava na kritiku, oduzimanjem riječi elektronskom kontrolom sjednice od stane njegovog novog potpredsjednika, nekontrolisanim elektronskim ulascima i izlascima sa sjednice, uspio da sebi obezbijedi ničim zaslužene nove 4 godine. Naš predlog da se skupština odloži na mjesec dana, te da se pripremina statutaran i zakonit način, i da se na taj način očuva jedinstvo UVSCG odgovoreno je komitetskim stavom, glasajte i nema nikakve priče. Tako je ova neviđena blamaža od skupštine završena za desetak minuta, iako smo mi svi čekali pune tri godine da dobijemo priliku da iznesemo predloge za poboljšanje rada UVSCG. Da konačno pitamo predsjednika Kavarića zašto za tri čitave godine nije podnijet finansijski izvještaj, zašto nije održan ni jedan sastanak rukovodstva, zašto nije održan nijedan edukativni seminar, zašto je prestao da izlazi ekspertski časopis UVSCG „Expertus Forenzis“, nekada međunarodno vrlo cijenjen časopis, zašto je izostala međunarodna saradnja sa Euroexpertom, itd. Najkraće, UVSCG nije postojalo u posljednjetri godine, osim što je protivustavnim i protivzakonitim ucjenjivanjem vještaka, tj. primoravanjem vještaka da moraju biti članovi Udruženja najmanje šest posljednjih godina, a sve sa ciljem da bi izdavanjem potvrda za produžetak licence, naplaćivalo članarinu, za koju nijesmo saznali kako je trošena", navodi se u saopštenju.

Napominju da u Crnoj Gori postoji oko 1.200 vještaka, od čega je samo 150 bilo članova UVSCG.

"To je vrlo nizak legitimiteta što se i pokazalo u praksi, jer se sve odlučivalo u krugu par ljudi bliskih dr Kavariću. Uskraćeni smo za osnovno pravo da učestvujemo uradu UVSCG, da saznamo istinu o radu predsjednika Kavarića, koja nam je ostala nedostupna, pa nam je ovo jedini način da informišemo javnost, i da obavijestimo državne organe da ne priznajemo odluke današnje nelegitimne skupštine".

Grupa vještaka navodi da su učinili sve da unutar udruženja riješe probleme, ali im, kako tvrde, nije bilo dozvoljeno.

"Doduše dr Kavarić je prepisao svoj stari, nerelizovani plan rada, i ponudio ga za naredne 4 godine, iako je prethodne tri bukvalno prespavao. To jasno govori da dr Kavariću i nije bio cilj da ponese odgovornost za apsolutni trogodišnji nerad udruženja, već samo da dobije novi četvorogodišnji mandat, i da potpunom privatizacijom udruženja nastavi uživanje sitnih materijalnih i drugih privilegija koje UVSCG omogućava nekolicini članova državnih komisija. Takođe ističemo, da u posljednje tri godine Nadzorni i Etički odbor nijesu vršili statutom utvrđene obaveze, pa se dešavalo da naša struka doživi javnu blamažu u nekim predmetima. Nama nije preostalo ništa drugo nego da čuvajući prije svega dostojanstvo ličnosti svakog vještaka napustimo režiranu skupštinu sa unaprijed poznatim scenarijom. Svjesni da u takvom udruženju nemamo šansi da promijenimo status vještaka kao ekspertske organizacije, i posebno svjesni značaja profesije sudskog vještaka, apelujemo na nadležne organe da ne prihvate rezultate ovakve Skupštine. Mnogi od nas potpisnika su bili osnivači UVSCG, i sa žaljenjem konstatujemo da nas nekad uspješno udruženje obavezuje da i ovim putem pokušamo da sačuvamo jedinstvo koje je danas dobrano ugroženo", zaključuje se u reagovanju.

Saopštenje su potpisali sudski vještaci:

Doc.dr Dragan Žarković, dipl. ing građ.

Predrag Drecun, dipl.ecc

Prof. dr Dragana Čukić, specijalista za sudsku medicinu

Stevan Gajević, dipl. ecc

Mr Veljko Vasiljević,dipl. ing građ. doktorand

Anđelija Ćosović, dipl. ing tehnologije

Ljiljana Rakočević, dipl. ing građ.

Tanja Đurčić, dipl.ecc

Mr Dragana Raičević,dipl. ecc

Tatjana Mastilović Vuković, dipl.ing građ.

Jovica Radovanović dipl.ing

Nenad Bracović, dipl.ecc