CEDIS: Veliki broj kvarova na sjeveru već saniran, ekipe će biti na terenu dok ne otklone i poslednji kvar

"Nevrijeme, o kojem je crnogorska javnost upoznata od nadležnih institucija, uništilo je višemjesečni rad naših elektromontera koji su mrežu pripremili za zimsku sezonu"

6086 pregleda8 komentar(a)
Foto: CEDIS

Crnogorski elektrodistribudivni sistem (CEDIS) reagovao je na tekst "Sela oko Andrijevice već šest dana bez struje: I Novu godinu dočekaće u mraku?", objavljen na Portalu Vijesti.

U reagovanju navode da su ekipe Crnogorskog elektrodistributivnog sistema su na području opštine Andrijevica do sada otklonile kvarove na dalekvodu "Trešnjevo“ i "Konjuhe“ sa kojih se električnom energijom napaja selo Seoca.

"Trenutno se izvode radovi na niskonaponskoj mreži. Takođe su u toku radovi na dalekovodu i niskonaponskoj mreži „Kralje“. Veliki broj kvarova na sjeveru je već saniran, a naše ekipe će biti na terenu dok ne otklone i poslednji kvar, jer želimo da korisnici Novu godinu dočekaju uz uredno napajanje", navodi se u reagovanju.

Dodaju da o svim aktivnostima koje ekipe izvode na teritorijama opština Andrijevica, Plav, Gusinje, Petnjica i Berane od 28. decembra, kada je CEDIS dobio napajanje od Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), koji je usled loših vremenskih uslova imao kvar na mreži od 26. do 28. decembra, javnost se informiše.

"Informacije o stanju elektrodistributivne mreže su dostupne medijima, ali i korisnicima putem društvenih mreža CEDIS-a na kojima se 24 sata sa njima komunicira. Čudno nam je da nas novinar Softić nije kontaktirao, što je između ostalog i praksa, a i obaveza da se čuje i druga strana, nego samovoljno donosi zaključak o stanju mreže. Želimo da naglasimo da su vremenski uslovi koji su bili aktuelni, olujni vjetar i “vlažan” snijeg, izuzetno nepovoljni po mrežu i da su doveli do formiranja leda na provodnicima što stvara dodatni teret usljed čega je, između ostalog, dolazilo do oštećenja. Takođe, brojni prekidi su posljedica olujnog vjetra koji je nanosio drveće i ostalo rastinje na vodove. Kvarove, koji su posljedica ovakvih vremenskih uslova je izuzetno teško sanirati, naročito imajući u vidu loše vremenske uslove koji su pratili rad naših ekipa na terenu, tačnije smetove, vjetar i padavine i u velikoj mjeri usporavali i iscrpljivali ekipe. O tome svjedoče mnogobrojne fotografije koje su objavili mediji, a koje se mogu vidjeti i na našim društvenim mrežama", navodi se u regovanju.

Dodaju da su ekipe koje su danas na terenu na ispomoć došle iz drugih gradova "čim su se stekli uslovi za to, jer su prethodnih dana i u svojim opštinama imali dosta posla, a ne zbog nečije inicijative".

"Žao nam je što je priroda učinila svoje i onemogućila našim ekipama da ranije saniraju kvarove. No, i pored toga dali su i daju svoj maksimum kako bi se što prije obezbijedilo uredno napajanje električnom energijom. Nevrijeme, o kojem je crnogorska javnost upoznata od nadležnih institucija, uništilo je višemjesečni rad naših elektromontera koji su mrežu pripremili za zimsku sezonu. Takođe nam je žao što je priroda, na koju ljudski faktor ne može uticati, dovela do ovakve situacije naše korisnike, ali i zaposlene", zaključuje se u reagovanju CEDIS-a.