Fudbalska molba iz Berlina: Ne dirajte naš rekord

Tasmanija 1900 Berlin je svojoj jedinoj sezoni u Bundesligi (1965/1966) nanizala 31 susret bez pobjede osvojivši svega 10 bodova, uz gol razliku od minus 93

14372 pregleda0 komentar(a)
Fudbaleri Tasmanije na meču Bundeslige, Foto: Printscreen

Nakon što je držala neslavni rekord više od pola vijeka, Tasmanija Berlin u subotu bi mogla da izgubi status najslabije ekipe u istoriji Bundeslige - mogao bi da joj se pridruži i veliki Šalke.

Tasmanija 1900 Berlin je svojoj jedinoj sezoni u Bundesligi (1965/1966) nanizala 31 susret bez pobjede osvojivši svega 10 bodova, uz gol razliku od minus 93.

Šalke je sada na 30 susreta bez pobjede čime se približio rekordu berlinskog kluba koji je ugašen 1973. godine. No, dio čelnika i igrača je osnovao amaterski klub SV Tasmania 73 Nojkoln, kao nasljednika Tasmanije, koji se trenutno nalazi u petom razredu njemačkog fudbala.

Iako bi drugi rado izbrisali crni rekord, u Tasmaniji su ponosni na svoj "podvig".

"Ovaj rekord je kultna stvar za nas," kazao je predsjednik kluba Almir Numić za radio Eins.

"Ako ostanemo bez rekorda, više niko neće govoriti o Tasmaniji. Nikada na taj rekord nismo gledali negativno. Bolje da se o nama govori, nego da se ne govori," dodao je predsjednik potvrđujući tezu da je svaki publicitet dobra reklama.

"Uživamo u velikom interesu posljednjih sedmica, što za amaterski klub nije svakodnevna stvar."

Tasmanija već godinama igra u nižim amaterskim ligama, ali kako se šalke približavao njihovom rekordu sve se više spominjalo ime kluba.

Posljednju pobjedu u prvenstvu Šalke je ostvario u januaru 2020. protiv Borusije Menhengladbah (2:0), a potom je spojio 20 poraza i 10 remija.

Remijem ili porazom u subotnjem meču sa Hofenhajmom izjednačio bi se sa berlinskim klubom.

Uoči nedavnog Šalkeovog gostovanja u Berlinu kod Herte, navijači Tasmanije su ispred Olimpijskog stadiona razvukli transparent "Ne dirajte naš rekord," ali nije pomoglo - Šalke je izgubio 3:0 i sada je od neslavnog rekorda udaljen svega 90 minuta.

Čak i ako Šalke izjednači rekord u subotu, postoji jedan detalj koji Tasmaniji ne mogu oduzeti.

"Mi smo rekord ostvarili u jednoj sezoni, a Šalke u dvije," dodao je Numić.

Šalke se nalazi na posljendjem mjestu Bundeslige sa četiri boda, šest bodova manje od zone spasa.