Amfilohije kontrira Vučiću: Predstavio "Apel za odbranu Kosova"

List "Blic" navodi da se veći dio teksta odnosi na srpskog predsjednika, kojeg Amfilohije podsjeća da je dao zakletvu na Jevanđelju i da Srbija bez Kosova i Metohije ne bi bila samo "osakaćena, već trajno poražena"

57 pregleda131 komentar(a)
mitropolit Amfilohije, Foto: Mitropolija.com
26.12.2017. 10:08h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predstavio je najbližim saradnicima na nedjeljnom skupu u Crkvi Sv. Nikole u Radovićima na Luštici dokument koji je nazvao "Apel za odbranu Kosova i Metohije", piše "Blic."

Kako srpski list navodi, Amfilohije će unutar Srpske pravoslavne crkve tražiti i podršku za svoj dokument.

Kako u "Blicu" smatraju, dokument liči na politički pamflet, u kome se ignoriše unutrašnji dijalog predložen od strane srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, dok Amfilohije smatra da je zamrznut konflikt jedina razumna odluka.

"Neodgovornom politikom, odobravanjem Euleksa, izmještanjem dijaloga o Kosovu i Metohiji pod okrilje EU, otpočinjanjem tehničkog dijaloga i zaključivanjem i sprovođenjem neustavnog Briselskog sporazuma proces secesije Kosova i Metohije je dobio zabrinjavajući zamah. Taj proces se može i mora zaustaviti", navodi se u dokumentu.

Zahtjevi SAD i najmoćnijih zemalja EU da Srbija i Kosovo "potpišu pravno obavezujući sporazum i da se Srbija saglasi da Kosovo bude primljeno u međunarodne organizacije, uključujući UN, kao i svaka podjela Kosova i Metohije," dodaje se u dokumentu - neprihvatljivi su i "moraju biti odbijeni jednom za svagda".

"Blic" navodi da se veći dio teksta odnosi na Vučića, kojeg Amfilohije podsjeća da je dao zakletvu na Jevanđelju i da Srbija bez Kosova i Metohije ne bi bila samo "osakaćena, već trajno poražena".