Pljevlja: Izbor arhitekte stiže u Specijalno tužilaštvo

Pljevljanka Saida Vlahovljak optužuje sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Igora Golubovića i Mirka Đačića i grupu zaposlenih u lokalnoj upravi za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno vršenje dužnosti, kao i nepoštovanje sudske odluke...

9542 pregleda10 komentar(a)
Konkurs opet raspisan, uprkos presudi: Vlahovljak, Foto: Privatna arhiva

Pljevljanka Saida Vlahovljak najavila je da će sljedeće sedmice Specijalnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv sadašnjeg i bivšeg gradonačelnika Pljevalja, Igora Golubovića i Mirka Đačića, i grupe zaposlenih u lokalnoj upravi zbog, kako tvrdi, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog vršenja službene dužnosti, kao i nepoštovanje sudske odluke u vezi sa izborom glavnog opštinskog arhitekte.

Diplomirana inžinjerka arhitekture zaposlena je u lokalnoj upravi i jedna je od učesnika konkursa koji, kako tvrdi, ni skoro tri godine od raspisivanja - nije riješen.

Ona je “Vijestima” ispričala da je Golubović nedavno ponovo raspisao konkurs za izbor glavnog gradskog arhitekte, iako je, prema presudi Upravnog suda od 22. oktobra 2019. godine, bio obavezan da izabere kandidata koji ispunjava uslove po konkursu od 30. marta 2018.

“Ovim putem želim da obavijestim javnost o bahatom i osionom ponašanju i zloupotrebi službenog položaja i nesavjesnog vršenja službene dužnosti... Golubovića, zajedno sa jednim brojem lokalnih službenika i namještenika. Upravo na dan posjete potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i drugih zvaničnika Vlade, pokazao je nepoštovanje Zakona time što je oglasio popunjavanje radnog mjesta za galavnog arhitektu u kabinetu predsjednika Opštine Pljevlja, iako je bio u obavezi da postupi po presudi Upravnog suda“, ističe Vlahovljak koja 28 godina radi u lokalnoj upravi na poslovima urbanizma.

Tvrdi da Golubović i dio lokalnih službenika i namještenika, kroz uslove novog konkursa, omogućavaju kandidovanje osobama koje ne posjeduju diplomu, jer su predvidjeli da se umjesto diplome može priložiti i uvjerenje o završenom fakultetu.

“Takođe, ovim oglašavanjem označava se da radno mjesto glavnog gradskog arhitekte upražnjeno, što nije tačno jer je Kadrovskim planom za 2019. i 2020. godinu, koji je dostupan na sajtu Opštine Pljevlja to mjesto popunjeno na nezakonit način kako bi se iz budžeta servisirala primanja zaposlenog, a na štetu poreskih obveznika“.

Vlahovljak kaže da je nakon okončanja prethodnog konkursa raspisanog 30. marta 2018. tadašnji gradonačelnik Đačić mjesec i po kasnije donio odluku i imenovao Olivera Mirkovića za glavnog gradskog arhitektu.

“Time izražava grubo kršenje i nepoštovanje Zakona, jer Mirković nije dostavio diplomu o završenom fakultetu, nema potrebno radno iskustvo i nema položen stručni ispit. Upravni sud je presudom od 22. oktrobra 2019. odluku poništio i naložio ponovni izbor iz reda kandidata koji ispunjavaju uslove. Upravni sud je tom presudom nedvosmisleno konstataovao da ja ispunjavam uslove konkursa i naložio Opštini da u ponovnom postupku donese novu zakonitu odluku“. Navodi da su se, pored nje, na konkurs prijavili Oliver Mirković i Azra Suljović i optužuje rukovodioca Službe za kadrovske poslove i ljudske resurse Rajka Kandića za zloupotrebu službenog položaja i nesavjesno obavljanje službene dužnosti.

“Tako što i pored sopstvene konstatacije da Oliver Mirković ne ispunjava uslove konkursa, jer nije priložio diplomu, nema radno iskustvo i nema položen stručni ispit, istog proglašava učesnikom konkursa i kandiduje ga za provjeru sposobnosti pred Komisijom za provjeru sposobnosti kandidata za radno mjesto visokog rukovodnog kadra, čiji su članovi, osim njega, bili i Anela Kriještorac i Mira Čolović. Takođe, i Azra Suljović nije ispunjavala uslove konkursa, ali je Kandić kandidovao za provjeru sposobnosti. Nnepotpuna dokumentacija se ne razmatra, već odbacuje, tako da učesnici konkursa Suljović i Mirković nisu mogli biti. Da ironija bude veća, meni ne priznaje stručni ispit za rad u organima uprave jer isti nisam polagala već sam po ranijem Zakonu o lokalnim službenicima i namještenicima stekla pravo na isti, potvrđeno od nadležnog organa pri rasporedu na radno mjesto načelnik Službe za urbanističko-tehničke poslove“.

Tvrdi i da je Komisije za provjeru sposobnosti kandidata za radno mjesto visokog rukovodnog kadra nije sprovela pismeno testiranje, već usmeni “intervju“.

“Tako je ‘stručna’ Komisija sačinila Izvještaj o nezakonitoj provjeri sposobnosti i predlažila predsjedniku Opštine da izabere Mirkovića za glavnog graskog arhitektu, pored svih nepravilnosti. Đačić donosi Odluku o izboru kandidata iako je u saznanju da izabrani kandidat ne ispunjava uslove konkursa. Moju žalbu Komisija za žalbe ne uvažava i predmet ide na Upravni sud. Posebno iznenađuje objašnjenje predsjednice Komisije za žalbe Slavke Milinković koja, iako u saznanju da Mirković ne može biti učesnik konkursa jer mu je dokumentacija nepotpuna, nezakonito odbacuje moju žalbu i pridružuje se grupi lokalnih službenika i namještenika koji zloupotrebljavaju službeni položaj i nesavjesno vrše službenu dužnost, a sve ovo odobrava glavni administrator Opštine Zoran Radošević, koji bi trebalo da bude zadužen za zakonit rad lokalnih službenika i namještenika. Upravni sud donosi presudu kojom uvažava moju žalbu i traži od Opštine da u ponovnom postupku donese zakonitu odluku“.

Vlahovljak je optužila Golubovića da je zarobio institucije sistema i da njenom advokatu ne dozvoljava uvid u dokumentaciju kandidata koji su učestvovali na konkursu od 30. marta 2018. godine, iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama poništila rješenje kojim je odbijen njen zahtjev.

“I pored toga, predsjednik Opštine organizovano, preko jednog broja lokalnih službenika i namještenika, ne dozvoljava uvid u dokumentaciju i ponovo odbija zahtjev mog advokata koje potpisuje glavno ovlašćeno lice Sreten Despotović. Na moju inicijativu po osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, NVO MANS tražila je uvid u kompletnu dokumentaciju o konkursu. Od svega traženog dali su na uvid sistematizaciju radnih mjesta u kabinetu predsjednika Opštine, a sve ostalo su odbili. Iz svega priloženog vidi se nezakonito postupanje Đačića i Golubovića i dijela službenika i namještenika“.

Golubović: Ni Mirković, ni Vlahovljak nijesu zadovoljili uslove konkursa

Golubović je kazao da je Upravni sud njima naložio da prvi konkurs ponište, jer je Mirković nezakonito izabran zato što nije ispunjavao uslove konkursa. “On nije mogao da obavlja tu funkciju zato što nije imao dovoljno radnog iskustva jer se tražilo deset godina, a on je imao devet godina i 10 mjeseci. Ni ona nije zadovoljila uslove konkursa zato što nije dostavila uvjerenje o položenom stručnom ispitu. Mirković je pola godine bio vršilac dužnosti, a prije pola godine je finalni postupak doveden do kraja. Mi ćemo polovinom januara ponovo raspisati konkurs za izbor glavnog gradskog arhitekte“, rekao je Golubović.

Vlahovljak kaže da je oglas za izbor glavnog gradskog arhitekte Opština raspisala 23. decembra 2020.