Oporavak i vakcina pružaju sličnu zaštitu

„Ovo je generalno dobra vijest. Imunitet nakon oporavka od kovida-19 je sličan onom koji pruža “Fajzerova” vakcina i mnogo je bolji od onog koji se stiče primanjem vakcine “Astra Zeneka” i to je optimistično“, kazala je profesorka Suzan Kopkins iz PHE

3720 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Osobe koje se oporave od koronavoirusa imaju sličan stepen zaštite od nove infekcije kao i oni koji prime vakcine protov kovida-19, makar u prvih pet mjeseci, pokazalo je istraživanje.

Institut za javno zdravlje Engleske (PHE) sproveo je studiju u kojoj je učestvovalo preko 20.000 zdravstvenih radnika i koja je pokazala da imunitet stečen nakon prebolovane infekcije koronavirusom pruža 83 odsto zaštite makar 20 nedjelja.

Otkrića su pokazala da mada je mala vjerovatnoća za ponovnu infekciju kovidom-19 nakon prve zaraze, ipak je moguće ponovo se razboljeti i potencijalno širiti virus drugima.

„Ovo je generalno dobra vijest. Imunitet nakon oporavka od kovida-19 je sličan onom koji pruža “Fajzerova” vakcina i mnogo je bolji od onog koji se stiče primanjem vakcine “Astra Zeneka” i to je optimistično“, kazala je profesorka Suzan Kopkins iz PHE.

Mada su rezultati britanske studije ohrabrujući, nejasno je da li se zaštita nakon prebolovane bolesti odnosi i na starije osobe, budući da su u istraživanju učestvovali ljudi između 35 i 54 godine sa jačim imunim sistemom.