Bivši predsjednik Perua pomilovan

Fuhimori je prije više od godinu dana zatražio pomilovanje navodeći bolest kao razlog

1 komentar(a)
Alberto Fuhimori, Foto: Reuters
25.12.2017. 07:59h

Predsjednik Perua Pedro Pablo Kučinski saopštio je danas da je radi liječenja pomilovao bivšeg predsjednika Alberta Fuhimorija, osuđenog na zatvorsku kaznu zbog korupcije i zločina protiv čovječnosti.

Kučinski je povodom Božića rekao da je odluku da oslobodi Fuhimorija donio iz humanitarnih razloga, pozivajući se na mišljenje lekara koji su ustanovili da je bivši lider Perua bolestan.

U nedjelju je 79-godišnji Fuhimori iz zatvora prebačen u bonicu zbog niskog krvnog pritiska. On je ranije ove godine u dva navrata hositalizovan zbog aritmije.

Fuhimori je prije više od godinu dana zatražio pomilovanje navodeći bolest kao razlog.

Pristalice nekadašnjeg predsjednika okupile su se isped klinike u kojoj je, da bi prislavile pomilovanje. Jedna od njih, Huana Lopez je rekla da je Fuhimori "hrabar čovjek i najbolji predsjednik Perua svih vremena".

Ipak, nekoliko desetina demonstranata okupilo se nekoliko ulica od predsjedničke palate protestujući zbog odluke. Pojedini učesnici protesta uzvikivali su "Kučinski izdajica!" i "Ubica Fuhimori!".

Fuhimori je 2009. osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti tokom vladavine od 1990. do 2000. godine.

To je bila prva presuda demokratski izabranom šefu države neke latinoameričke zemlje pred domaćim sudom.

Njegova ćerka Keika Fuhimori je bila kandidatkinja na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, najneizvjesnijim u posljednjih pet decenija, na kojima je tijesno pobedio konzervativac Pedro Pablo Kučinski.