Carević sudom protiv „heroja proljeća”

Gradonačelnik Budve traži da se pred Upravnim sudom obori rješenje Vladine komisije

12259 pregleda8 komentar(a)
Zgrada Opštine Budva, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zatražio je od Sekretarijata za zaštitu imovine da podnese tužbu Upravnom sudu i ospori rješenja vladine Komisije za žalbe, kojim je poništila razrješenja bivših DPS-ovih funkcionera administracije Nikole Divanovića.

On je sekretarijatu, na čijem se čelu nalazi Nikola Plamenac (Demokrate), dostavio spise za sve smijenjene funkcionere.

“Dostavljamo vam rješenje Komisije za žalbe Vlade Crne Gore, kao i cjelokupne spise predmeta radi pokretanja upravnog spora/sačinjenja tužbe pred Upravnim sudom Crne Gore“, navodi se u dopisu Carevića, u koji su “Vijesti“ imale uvid.

On je dostavio kompletne spise za funkcionere DPS-a koje je razriješio krajem septembra prošle godine. U pitanju su v.d. sekretarke za društvene djelatnosti Tanja Kažanegra, v.d. sekretara za investicije Dragan Vukadinovića, v.d. sekretara za privredu Branislav Lakić, v.d. direktorke Uprave javnih prihoda Jelena Baštrica, v.d. glavnog gradskog arhitekte Mladen Ivanović, koordinator načelnika Službe zaštite i spasavanja Božo Lazović, v.d. sekretarke za lokalnu samoupravu Snežana Kuč.

Vladina komisija za žalbe usvojila je prigovore funkcionera Divanovićeve ljetošnje dvoipomjesečne administracije, te donijela rješenja kojima se poništavaju sva Carevićeva razrješenja.

Vladina Komisija je vratila Opštini Budva predmete na ponovno odlučivanje, smatrajući da se Carević nije mogao pozvati na skupštinsku odluku, kojom su poništene sve odluke Divanovićeve administracije, koje su donijete, kako aktuelna budvanska vlast smatra “nezakonito, jer je političkom korupcijom uz kriminalno djelovanje, formirana skupštinska većina koja je protivno izbornoj volji građana smijenila vlast i nasilno uz pomoć Vlade Duška Markovića i Uprave policije instalirala nelegitmnu upravu“.

“Kao i svaki put dosad, u praksi se ispostavilo da posljednji trzaji diktatorskog režima imaju oblik očigledne sudske cenzure, koja je manifestovana u rješenjima Komisije za žalbe Vlade Crne Gore. Dok god je potpisnik rješenja predsjednica Vera Medojević, nećemo biti iznenađeni epilogom odluka iz nadležnosti Komisije za žalbe, jer DPS očajničkim potezima pomjera granice svoje, već duže sramne diktature. Umjesto da se brinu o posljedicama nelegitimno preuzete vlasti sa svim obilježjima pravnog i institucionalnog nasilja koje su dovele cijelu administraciju u nepovoljan položaj, a koji vanserijskim naporima pokušavamo dovesti u režim kredibilne institucije, oni se bave tumačenjem zakona. Predsjednik Opštine Budva Marko Carević, će kao i dosad, u duhu dobrog domaćina u skladu sa zakonom u ponovnom postupku donijeti nova rješenja kojim će poništiti nezakonita imenovanja, jer je to jedino ispravno, zakonito i legitimno“, saopšteno je iz Carevićevog Demokratskog fronta, kao komentar na odluku Vladine komisije, koje je pozdravio loklani DPS.