Sve o vazduhoplovstvu u Crnoj Gori: Tim profesionalaca odgovara na pitanja zainteresovanih

"Obrađivaćemo svježe novosti iz avio-kompanija, pratiti razvoj aerodroma, situaciju u kontrolama letenja širom svijeta. Biće zanimljivih informacija iz vazduhoplovne meteorologije i medicine", objasnio je Cojić

4493 pregleda3 komentar(a)
Foto: avioportal.me

Zbog sve većeg interesovanja javnosti, Avioportal.me trudiće se da svim zainteresovanima pruži odgovore, pojašnjenja i analize dobijene od relevantnih institucija i profesionalaca u domenu vazduhoplovstva, poručio je, u razgovoru za Magazin, jedan od urednika novog crnogorskog portala Alen Pelinković.

Jedna od glavnih ambicija za osnivanje prvog avio-portala u Crnoj Gori je informisanje i promocija bezbjednosti u vazduhoplovstvu, kao i razvoj svih oblasti vazdušnog saobraćaja.

”Obrađivaćemo svježe novosti iz avio-kompanija, pratiti razvoj aerodroma, situaciju u kontrolama letenja širom svijeta. Biće zanimljivih informacija iz vazduhoplovne meteorologije i medicine. Takođe, govorićemo o vazduhoplovnim sportovima kao što su padobranstvo, paraglajding, balonarstvo i avio-modelarstvo. Razvoj dronova i širok spektar njihove upotrebe se sam nameće kao neizostavna tema i najava neke bliske budućnosti…”, objasnio je Nikola Cojić, takođe jedan od urednika avioportala.me

Urednici portala su istakli da je sama ideja da se upuste u ovaj posao nastala u Udruženju vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe - ATSEPMONT 8 (Air Traffic Safety Electronic Personnel of Montenegro). Snagu za pokretanje te ideje dala je energija i podrška neočekivano velikog broja vazduhoplovaca različitog domena zanimanja. Cijeli tim avioportala.me je volonterski i broji 30 profesionalaca iz oblasti vazduhoplovstva.

”Od uredništva do dopisnika, svi su profesionalci u nekom segmentu vazduhoplovstva i njihovo angažovanje će zavisiti od konkretne teme u datom trenutku. Svako ko želi da se na potpuno volonterski, ali profesionalan način bavi nekim temama u vazduhoplovstvu dobrodošao je i od nas može da očekuje svaku pomoć i podršku. Želimo da ogromnu pozitivnu energiju koju je pokrenuo početak rada na ovom portalu prenesemo na sve građane dobre volje”, poručuju Pelinković i Cojić.

Pelinkovićfoto: Privatna arhiva

Nikola Cojić objašnjava da njihova ideja nije komercijalne prirode i zasnivaće se na dvosmjernoj komunikaciji između profesionalaca, članova Udruženja ATSEPMONT, kao i svih zainteresovanih za vazduhoplovstvo.

”U vazduhoplovstvu su često vrlo tijesno povezane procedure, tehnička ili pravna ograničenja, a - kao i svuda - uticaj opravdanosti s ekonomskog aspekta zna da bude presudan. Zbog svih ovih činilaca nekada je za najbolju odluku, jedino ispravno da se formira tim profesionalaca koji će najprije međusobno razmijeniti mišljenja. Naša iskustva po ovom pitanju su veoma pozitivna i naročito nam je drago što možemo da istaknemo da su, poslije takvih konsultacija, članovi tima koji su pružili odgovor zadovoljni koliko i onaj koji je pitanje postavio”, navodi Cojić.

Cojićfoto: Privatna arhiva

Avioportal, od skoro, ima mejl redakcije - avioportal@gmail.com, na koji će se slati pitanja, a odgovori će biti dostupni svima na AVIOPORTAL.me.

Pelinković i Cojić su naveli da im radionice za unapređivanje znanja iz vazduhoplovstva nisu strane. Trenutno, zbog epidemiološke situacije imaju u planu samo onlajn radionice, o kojima će javnost biti blagovremeno informisana.

”Kao primjer bismo naveli saradnju pilota Montenegro erlajnsa sa Udruženjem kontrolora letjenja i našim Udruženjem vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe. Dobra volja i profesionalnost svih učesnika, kao i podrška menadžmenta nacionalne avio-kompanije i kontrole letenja SMATSA, omogućila je da na nekoliko redovnih letova MA okupimo predstavnike ove tri vazduhoplovne profesije. Na taj način je omogućeno da u konkretnim situacijama iznesu mišljenja iz ugla svoje profesije i dođu do kvalitetnih zaključaka čime je i kvalitet obavljanja posla podignut na viši nivo”, ističe Alen Pelinković.