ANB i DIK čekaju vanrednu sjednicu?

U parlamentarnoj proceduri više predloga Vlade, ali i poslanika

17687 pregleda1 komentar(a)
Predložen za direktora ANB-a: Vukšić, Foto: Bojana Ćupić/Vlada Crne Gore

Šefovi poslaničkih klubova danas bi mogli da se usaglase u vezi sa tim da li će tražiti vanrednu sjednicu Skupštine, jer je u proceduri više predloga - među kojima predlog za imenovanje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, smjena predsjednika Državne izborne komisije Alekse Ivanovića, promjena članova pojedinih parlamentarnih odbora, vladini predlozi zakona, rečeno je “Vijestima”.

Sastanak Kolegijuma predsjednika Skupštine zakazan je u 13 sati, na dnevnom redu su, kako je objavljeno, pitanja stalnih delegacija u parlamentarnim tijelima, međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama. Na istom sastanku poslanici bi mogli da razmotre potrebu iniciranja vanredne sjednice, s obzirom na to da redovno zasjedanje počinje 1. marta.

​U odgovorima “Vijestima” iz Skupštine podsjeća se da se vanredno zasjedanje saziva na zahtjev predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje trećine od ukupnog broja poslanika.

Ono može, kako se dodaje, biti održano od prvog radnog dana u januaru do posljednjeg radnog dana u februaru, odnosno od prvog radnog dana u avgustu do posljednjeg radnog dana u septembru. “Podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje određuje dan održavanja i dnevni red sjednice... i ne može zahtijevati sazivanje Skupštine u vremenu kraćem od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva, a za dnevni red sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač. Skupštinu na sjednicu vanrednog zasjedanja predsjednik Skupštine će sazvati u vrijeme i sa dnevnim redom naznačenim u zahtjevu za vanredno zasjedanje. Izuzetno, predsjednik Crne Gore može zahtijevati sazivanje Skupštine na vanredno zasjedanje u roku kraćem od roka iz stava 3 ovog člana”, objašnjeno je.

V.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić najavio je izvještaj Odboru za bezbjednost o nezakonitom uništavanju dokumenata, a član tog tijela Raško Konjević (SDP) već je inicirao ovim povodom sjednicu. Međutim, pošto vladajuća koalicija nema kvorum za odlučivanje, očekuje se da će Odbor biti zakazan nakon što Skupština bude izabrala Miloša Konatara iz GP URA, što je predlog Administrativnog odbora.

Odbor za bezbjednost trebalo bi da se izjasni i o predlogu ministarke odbrane Olivere Injac da Aleksandar Šaranović bude direktor Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u MO. Šefa direktorata imenuje Vlada na predlog ministarke, nakon što mišljenje da Odbor. Šaranović je sada v. d. direktor.