Pljevlja: Podijeljeni paketići đacima prvih razreda, u nekima bojanke i slikovnice o Svetom Savi

"Zajedno se radujemo vaskršnjim jajima i bajramskim baklavama pa smo tako napravili i paketiće za sve prvačiće sa teritorije opštine, zapakovane u različitu ambalažu, kako neko ko ne želi da dobije slikovnicu i bojanku o Svetom Savi ne bi uzeo paketić sa tim sadržajem" rekla je predsjednica humanitarne organizacije "Sveti Sava" Vela Mićković

8840 pregleda17 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljska humanitarna organizacija "Sveti Sava" podijelila je paketiće svim učenicima prvih razreda osnovnih škola u Pljevljima.

Pokloni su juče dostavljeni gradskim školama a tokom narednih dana biće isporučeni i poklon paketići za 29 učenika u seoskim osnovnim školama.

Predsjednik Srpskog kulturnog centra "Patrijarh Varnava" Božidar Jelovac kazao je da pokloni na seoskom području nisu mogli juče da se podijele zbg neprohodnosti puteva.

Rekao je da će učenicima prvog razreda biti podijeljeno ukupno 203 paketića.

Pokloni, imaju isti sadržaj slatkiše i slane grickalice, a zavisno od pakovanja u jednima se nalaze bojanke i slikovnice o Svetom Savi.

Predsjednica nedavno osnovane humanitarne organizacije "Sveti Sava" Vela Mićković kazala je da su smatrali da je prikladno da povodom velikog pravoslavnog praznika podijele radost svetosavskog običaja darivanja svetosavskih paketića.

"Pljevlja su poznata kao višenacionalna sredina sa dobrim međuvjerskim odnosima. Zajedno se radujemo vaskršnjim jajima i bajramskim baklavama pa smo tako napravili i paketiće za sve prvačiće sa teritorije opštine, zapakovane u različitu ambalažu, kako neko ko ne želi da dobije slikovnicu i bojanku o Svetom Savi ne bi uzeo paketić sa tim sadržajem. Paketići su dostavljeni gradskim školama i učenici ih uzimaju na dobrovoljnoj osnovi. Svaki iole pismen čovjek zna da pravoslavci na ovaj način ne proslavljaju krsnu slavu, već sa slavskim kolačem i žitom, pa osim novijeg crnogorskog običaja da se ističu podjele i pravi satanizacija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, ne vidim drugi problem za hajku na paketiće", rekla je Mićković.

Ona je kazala da je predsjednik Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić dijelio udžbenike svim učenicima u pljevaljskom selu Bukovica, što ona smatra lijepim gestom.

"Nije jasno zašto se neko "plaši" slikovnica o Svetom Savi, koje inače djeca pravoslavne vjeroispovjesti u Pljevljima dobijaju na poklon već tri decenije. Ponaviću dar je stvar izbora djece i roditelja da li će uopšte uzeti poklon i koji će izabrati, radi se isključivo o darivanju poklona povodom Savindana, a ne o slavljenju slave i nametanja njenog obilježavanja djeci druge vjere. Postavlja se pitanje da li je ova hajka samo nastavak progona SPC u Crnoj Gori", rekla je Mićković.

Predsjednik SKC "Patrijarh Varnava" Božidar Jelovac kazao je da su se protiv ove humanitarne akcije pobunili oni koji su "decenijama otimali od svih nas i naše djece uništavajući im budućnost".

"To njih treba da brine a ne jedna akcija koja je imala humanitarni karakter. Po svim javnim pljevaljskim ustanova kada je Božić, Vaskrs i Bajram zaposleni donose darove i služe jedni druge i svi zajedno na neki način slave to. I u tom duhu je bila i ova akcija da se svi prvačići slave. Nas političari ne treba da uče o suživotu, jer smo mi to u kućama nauliči", rekao je Jelovac.