Spajić: Nismo mogli dati državnu pomoć "plovidbama", Kinezi povukli dio državne garancije

Spajić je rekao da je Agencija za zaštitu konkurencije zabranila državnu pomoć, odnosno da se direktno plate rate

26885 pregleda21 komentar(a)
Spajić, Foto: Savo Prelević

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić ukazao je na teško zatečeno stanje u javnim finansijama, među kojima je bilo i da se moralo pregovarati da kineska Eksim banka ne povuče cijelu državnu garanciju od oko 58 miliona dolara za kredite Crnogorske i Barske plovidbe.

Spajić je na pres konferenciji na kojoj su se prezentovale nove Vladine mjere za pomoć privredi i stanovništvu, precizirao da je do toga došlo jer je Agencija za zaštitu konkurencije zabranila državnu pomoć, odnosno da se direktno plate rate tih kompanija.

Na pitanje da li je Vlada platila januarsku ratu od 4,6 miliona dolara i da li se tu radi o državnoj pomoći, Spajić je odgovorio "nismo bili u poziciji da damo državnu pomoć tim dvijema kompanijama".

"Postoji međudržavni ugovor ikoji je državna garancija Crne Gore u tom kreditnom aranžmanu sa Eksim bankom. Mi smo po tom osnovu međunarodnog ugovora da regulišemo ono pto je stiglo na naplatu odnosno ratu od 4,6 miliona dolara", rekao je Spajić.

On je naglasio da su teškim pregovorima sa kineskom stranom došli do dogovora da Eksim banka povuče samo taj dio za sada.

"To je izuzetak jer obično neko ko povlači garancije, on će da tražiza cijeli iznos jer ne vjeruje da kompanije više mogu da ioznesu taj kreditni aranžman do tada. Pregovorima smo došli do dogovora da se povuče samo dio koji je stigao na naplatu i nastavljamo razgovore. Vrlo vjerovatno je da ćemo brzo doći do pozitivnog ishoda. Po toj osnovi je povučena državna garancija na 4,6 miliona dolara i nastavljamo pregovore sa Eksim bankom. Očekujem da ćemo brzo doći do dogovora", rekao je Spajić.