Indijski susam stigao, ali nije na tržištu

Uprave za bezbjednost hrane uništila pola tone namaza “Bio one” zbog nedozvoljene količine pesticida

4703 pregleda4 komentar(a)
Evropske zemlje mjesecima preplavljene indijskim susamom (ilustracija), Foto: BETAPHOTO/HINA/Mario VRANDECIC/DS

Indijski susam i proizvodi sa indijskim susamom koji sadrži nedozvoljenu količinu pesticida stigli su u Crnu Goru, ali iz Uprave za bezbjednost hrane tvrde da su već ili uništeni ili da je ispitivanje pošiljki u toku, a da se sporni proizvodi svakako ne nalaze na tržištu.

Kako su kazali “Vijestima”, uništeno je skoro pola tone namaza “Bio Zone”, koji je u Crnu Goru stigao 18. januara, a sjutradan su, preventivno, uzorkovane još četiri pošiljke sjemenki susama, od čega je za dvije utvrđeno da sadrže tragove pesticida u količini većoj od dozvoljene, dok se za dvije čekaju rezultati.

Mediji u regionu nedavno su izvijestili da su Hrvatska i druge evropske zemlje mjesecima preplavljene indijskim susamom, a da je sa hrvatskog tržišta povučeno više proizvoda sa susamom, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid.

“Putem međunarodnog sistema brzog uzbunjivanja i obavještavanja (RASFF), Uprava je dana 18. januara primila elektronsko obavještenje da je u Crnu Goru otpremljena pošiljka proizvoda (biljni bio namaz) koji sadrži susam porijeklom iz Indije u količini od 480 kilograma, preko ino isporučioca iz Holandije, a u kojem je utvrđeno prisustvo zabranjene supstance. Uprava za bezbjednost hrane preduzela je sve zaštitne mjere i odmah, istog dana, pokrenula postupak povlačenja ovog proizvoda sa tržišta”, kazali su “Vijestima”.

Od uvoznika su, kako su saopštili, dobili obavještenje da se ukupna uvezena pošiljka artikla “Namaz zelenjavni Bio Zone, s čičeriko in papriko”, Lot serije 20201020, roka upotrebe do 20.10.2021. nalazi u logističko-distributivnom centru uvoznika i da proizvod nije distribuiran u maloprodajne objekte.

“Nakon primljenog obavještenja, inspektor za hranu je sproveo postupak uništavanja ove pošiljke. Dodatno, odmah je izdat nalog graničnim fitosanitarnim inspektorima i inspektorima za hranu za sprovođenje obavezne laboratorijske provjere svih uvoznih pošiljki susama i proizvoda koji sadrže sjemenke susama, svih parametara bezbjednosti, uključujući i provjeru prisutnosti rezidua pesticida i drugih nedozvoljenih supstanci”, kazali su iz Uprave.

Dodaju i da su inspektori za hranu, radi dodatne provjere, uzorkovali susam i proizvod sa susamom koji su ranije stavljeni na tržište, bez obzira na zemlju porijekla susama. Od 19. januara, na graničnim prelazima i carinskim ispostavama uzorkovane su četiri pošiljke sjemenki susama, porijeklom iz Indije. Do dobijanja rezultata, zabranjeno je stavljanje tih pošiljki u promet. Laboratorije su utvrdile da se u pošiljci od 120 kilograma nalazi povećan sadržaj ostataka pesticida Clorpyrifos i Phoxim, a u drugoj od 200 kilograma, takođe iz Indije, Clorpyrifos.

“Pod nadzorom inspekcije za hranu na uvozu izvršeno je uništavanje ovih pošiljki susama u ukupnoj količini od 320 kilograma.

Ispitivanje preostale dvije pošiljke sjemenki susama iz uvoza i uzoraka susama i proizvoda sa susamom uzetih sa tržišta je u toku. O rezultatima ispitivanja javnost će biti blagovremeno obavještavana”, kazali su iz Uprave.