Leković: Izvršni direktor i odbor direktora barskog vodovoda zaključili ugovor suprotno statutu

On je rekao da bez obzira što je Zakon o radu predvidio mogućnost da direktorski ugovori mogu biti zaključivani kako na određeno tako i na neodređeno vrijeme, statut barskog preduzeća je jasan i on kaže da se radni odnos izvršnog direktora može zasnovati isključivo na određeno vrijeme bez bilo kakvih mogućnosti za izborima i produženjem radnog odnosa

12200 pregleda17 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Sumnjivim poslovima, izborima i ugovorima u barskom vodovodu nema kraja, saopštio je danas Momčilo Leković, odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Bar.

"Na osnovu dobijene dokumentacije i Ugovora broj 5220 od 31.07.2019. godine između Mladena Đuričića, izvršnog direktora preduzeća i Neđeljka Čovića, predsjednika odbora direktora, a uvidom u odredbe statuta ovog preduzeća, jasno se može zaključiti da je došlo do njegove grube povrede", istakao je Leković.

On je dodao da je predmetnim ugovorom u članu 3 definisano da Izvršni direktor zasniva radni odnos na "neodređeno vrijeme", što je, kako dodaje Leković, u očiglednoj koliziji sa članom 27 Statuta DOO "Vodovod i kanalizacija" u kome u stavu 2 piše da "Izvršni direktor zasniva radni odnos na određeno vrijeme".

"I ovo nije sve, ugovorom i članom 13 je dalje precizirano da direktor nakon prestanka funkcije ima po sopstvenom izboru pravo da bude raspoređen na drugo radno mjesto, koje nije niže od mjesta savjetnika direktora ili da iskoristi pravo na otpremninu. Dakle, ovim je definitivno prekršena jasna statutarna odredba po kojoj je radni odnos Izvršnog direktora ograničen vremenski, kako u statutu stoji na određeno vrijeme", kazao je Leković.

On je rekao da bez obzira što je Zakon o radu predvidio mogućnost da direktorski ugovori mogu biti zaključivani kako na određeno tako i na neodređeno vrijeme, statut barskog preduzeća je jasan i on kaže da se radni odnos izvršnog direktora može zasnovati isključivo na određeno vrijeme bez bilo kakvih mogućnosti za izborima i produženjem radnog odnosa.

"Očigledno je da su ovakvi ugovori u DOO "Vodovod i kanalizacija" postali praksa, što dovodi do jedne nesvakidašnje situacije, da u preduzeću radi više savjetnika direktora, pri čemu se ugovori pojedinih savjetnika koji su istovremeno i odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), još uvjek smatraju "državnom tajnom". Sve ovo mora za rezultat imati hitnu reakciju nadležnih organa kako bi se ispitale ove ali i sve ostale radnje i ugovori i kako bi se uostalom do tančina provjerila ova partijska ispostava DPS", zaključio je Leković.