Kineski Xiaomi tuži američka ministarstva finansija i odbrane

Kineska kompanija osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu akcija obavila je 2018. godine na berzi u Hong Kongu. Tokom prošle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem decembra prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara

1916 pregleda0 komentar(a)
Xiaomi, Foto: Shutterstock

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi podigao je tužbu protiv Ministarstva finansija i Ministarstva odbrane SAD-a, kojom traži poništenje odluke američke vlade o svome uključivanju na listu komunističkih i vojnih kompanija, izvijestio je Xiaomi na korporacijskim web stranicama, prenosi Hina.

"Tužbu smo podnijeli 29. januara na sudu Distrikta Columbia protiv Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija Sjedinjenih Država. Uvjereni smo da je odluka da nas se uvrsti na popis kineskih komunističkih vojnih kompanija neopravdana. Radi zaštite interesa korisnika u svijetu, partnera, zaposlenih i akcionara, tražimo od suda da odluku proglasi nezakonitom i poništi je", piše u Xiaomijevoj objavi.

Sredinom januara američko ministarstvo odbrane proširilo je listu kineskih kompanija koje djeluju u Sjedinjenim Državama, koje su, prema Vašingtonu, povezane s kineskom vojnom industrijom. Na listu je tada uvršteno devet entiteta, uključujući Xiaomi.

Xiaomi poriče bilo kakve veze s kineskom vojnom industrijom.

Kineska kompanija osnovana je 2010. godine i trenutno je jedna od četiri najveća proizvođača pametnih telefona na svijetu. Inicijalnu javnu ponudu akcija obavila je 2018. godine na berzi u Hong Kongu. Tokom prošle godine cijena joj je porasla za 180 posto. Krajem decembra prošle godine tržišna kapitalizacija Xiaomija prvi je put premašila 100 milijardi dolara.