Virtuelna tura na Skadarskom jezeru za Svjetski dan vlažnih staništva

Učenici će imati priliku da turu posmatranja ptica prate preko svojih računara ili mobilnih telefona (korišćenjem aplikacije Teams) od kuće ili škole

2084 pregleda3 komentar(a)
NP Skadarsko jezero, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

Nacionalni parkovi Crne Gore obilježiće 2. februar - Svjetski dan vlažnih staništa virtuelnom turom brodom u NP Skadarsko jezero.

Najavili su da će tura biti organizovana 3. februara 2021. godine.

"Povodom ovog važnog ekološkog datuma, NP Skadarsko jezero tradicionalno organizuje edukativne aktivnosti za djecu, a ove godine one su prilagođene aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

Stručni saradnici iz NP Skadarsko jezero organizovaće virtuelnu turu brodom u tom parku i održati online edukativni čas. Učenici će imati priliku da turu posmatranja ptica prate preko svojih računara ili mobilnih telefona (korišćenjem aplikacije Teams) od kuće ili škole. Takođe, imaće priliku da vide dobar dio ovog vlažnog staništa i njegove karakteristike u ovom periodu godine. Kroz kratko izlaganje edukatora iz Nacionalnog parka, saznaće nešto više o ovogodišnjoj temi Svjetskog dana vlažnih staništa, a najbolji odgovori tokom online časa biće nagrađeni", navodi se u saopštenju Nacionalnih parkova.

Dodali su i da su organizovali likovni konkurs za djecu uzrasta od 5 do 14 godina, a na temu „Nerazdvojni – voda, vlažna staništa i život“.

"Najbolji radovi biće odabrani u petak, 05.02.2021. godine od strane komisije, a nagrade će biti uručene djeci na kućnu adresu", objašnjavaju u saopštenju.

Podsjetili su da je NP Skadarsko jezero proglašeno Ramsar područjem, odnosno vlažnim staništem od međunarodnog značaja, 1995. godine. Ramsar područjem proglašena su i Tivatska solila 2013. i Ulcinjska solana 2019. godine.

"Vlažna staništa su dragocjeni djelovi prirode i jako su važna za čovjeka jer imaju ekološku, ekonomsku i društvenu vrijednost. Predstavljaju rezervoare vode, učestvuju u ublažavanju poplava, regulisanju ekstremnih vodostaja, smanjuju eroziju obala, biološki su prečistači vode, učestvuju u prirodnoj regulaciji klime i ravnoteži ekosistema. Pored toga, oni su centri biodiverziteta, raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta, i značajni su za opstanak mnogih rijetkih i ugroženih vrsta", zaključuju u saopštenju PR službe Nacionalnih parkova.