Lazović: Sekulović traži moju ostavku preko medija

Sekulović je kazao "Vijestima" da neće danas već narednih dana iznijeti svoj stav.

30971 pregleda171 komentar(a)
Lazović, Foto: Savo Prelević

Pomoćnik direktora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Uprave policije (UP) Zoran Lazović pismom se obratio ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću, zbog toga što je u utorak poslao šeficu kabineta da ga obavijesti da će prvi čovjek MUP-a "u jednom medijskom gostovanju tražiti njegovu ostavku".

Sekulović je kazao "Vijestima" da neće danas već narednih dana iznijeti svoj stav.

Sekulovićfoto: Savo Prelević

Lazović je najavio da će zbog "očigledno politički motivisanog pritiska, kojima su izloženi on i Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SBPOKK), informisati Savjet za građansku kontrolu rada policije, Ombudsmana, Evropsku komisiju i međunarodne partnere"...

Lazović je pismu, u koje su "Vijesti" imale uvid, između ostalog napisao da Sekulović "očigledno nema hrabrosti, dostojanstva da sa visokim službenicima policije razgovara direktno", da im nešto kao starješina naredi kako i dolikuje, već naloge i namjere svojih mentora saopštava preko žene-posrednika".

"Očekivao sam da poruke ministra budu pohvale i priznanje za do sada najbolje rezultate sektora kojim rukovodim. Mjerljivi rezultati, međunarodna priznanja i ostvarena saradnja sa evropskim službama bezbjednosti, bjelodano pokazuju da je sektor kojim rukovodim postigao najveće uspjehe i nivo koji je daleko veći od svih dometa koje je gospodin Sekulović postigao i kao čovjek i kao profesionalac", naveo je Lazović.

On je naglasio i da za ministarsku poziciju očigledno nijesu bili važni profesionalni rezultati i lični kredibilitet - već suprotno.

"Koji je razlog da me ovaj ministar obavještava o sadržaju svog medijskog nastupa, nije mi poznato. Znam da me nijedan od 12 ministara, koji su se promijenili za vrijeme moje službe, nikad nijesu obavještavali o svojim medijskim nastupima, jer to ni na koji način nije spadalo u domen mog rada i interesovanja. Ovaj 13. ministar ne brine o bezbjednosti građana, već o sprovođenju revanšizma", naveo je između ostalog Lazović.

Šef SBPOKK je napisao i da rezultati sektora kojim rukovodi borbi protiv organizovanog kriminala su vjerovatno razlog za traženje ostavke, jer ministar nije saopštio bilo kakav "razlog za naum, a i nije mogao, jer tog razloga nema"...

"Kako umjesto pohvale za rad i rezultate, ministar traži moju ostavku, postavlja se logično pitanje - kome odgovara opstrukcija u radu uspješnog policijskog sektora - SBPOKK, koje ima najbolje rezultate u borbi protiv najtežih oblika kriminala? Odgovor je jednostavan, samo onima protiv kojih smo se borili i koje smo hapsili. Onima koje smo spriječili, da ubijaju po našim gradovima i onima kojima smo prekinuli lance pranja novca i trgovinu narkoticima", piše u pismu. Lazović je poručio da ga u borbi protiv organizovanog kriminala do sada nijesu spriječile ni opasnosti koje nosi takva služba "pa sasvim sigurno neće ni medijski nastupi ministra naimenovanog da bude poslušnik". Na kraju, uz ovakvog ministra najbolje pristoji stih naših predaka: "teško mjestu đe kuđelja džeferdaru sudi, đe su bolje žene nego ljudi".