Andrijašević lažnim pečatom ovlastio Mijuškovića

Pored krivične prijave ODT-u, o ovom problemu informisana je i Vlada Crne Gore i njena nadležna ministarstva, a iz Fondacije su Upravnom sudu podnijeli tužbu na rješenje Ministarstva javne uprave o promjeni ovlašćenog lica za zastupanje Fondacije Sveti Petar Cetinjski, “jer je očigledno da je dokumentacija falsifikovana”

53372 pregleda71 komentar(a)
Andrijašević, Foto: Luka Zeković

Fondacija Sveti Petar Cetinjski podnijela je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici krivičnu prijavu za organizovani kriminal protiv predsjednika Upravnog odbora Živka Andrijaševića i bivšeg predsjednika Privredne komore Crne Gore Velimira Mijuškovića zbog falsifikovanja pečata ove organizacije.

Direktor Fondacije Milorad Aleksić i predsjednik Nadzornog odbora Dragan Čarapić tvrde za “Vijesti” da je Andrijašević falsifikovanim pečatom opunomoćio Mijuškovića za zastupnika Fondacije. Mijušković je kasnije, navodno, podigao novac sa računa Fondacije u Hipotekarnoj banci, navode Aleksić i Čarapić, uz napomenu da nemaju informaciju gdje je taj novac završio.

Pored krivične prijave ODT-u, o ovom problemu informisana je i Vlada Crne Gore i njena nadležna ministarstva, a iz Fondacije su Upravnom sudu podnijeli tužbu na rješenje Ministarstva javne uprave o promjeni ovlašćenog lica za zastupanje Fondacije Sveti Petar Cetinjski, “jer je očigledno da je dokumentacija falsifikovana”.

Za sve to Aleksić i Čarapić saznali su kada su pokušali da pristupe računu Fondacije radi izmirivanja planiranih troškova.

“Univerzitetski profesor, istoričar, dr Živko Andrijašević, nominalni predsjednik UO Fondacije Sveti Petar Cetinjski, švercovao je zahtjev i lažnim pečatom Fondacije sa sjedištem na Cetinju, ovjerio je zahtjev Ministarstvu javne uprave za promjenu lica za zastupanje Fondacije i omogućio Velimiru Mijuškoviću da sa računa Hipotekarne banke podigne sredstva koja su donatori, državne institucije i firme uplatile za izdavanje knjige ‘Zbornik radova o litijama i molebanima’.

Fondacija zbog skidanja sredstava sa računa ne može platiti izdavanje knjige, struju, vodu, telefon, internet i druge fiksne troškove”, ističe se u saopštenju koje su u ime Fondacije Sveti Petar Cetinjski medijima poslali Aleksić i Čarapić.

“Vijesti” su imale uvid u dokumenta koja Aleksić i Čarapić smatraju spornim, kao i u izgled dva pečata - originalni i falsifikovani.

foto: Luka Zeković

“U statutu Fondacije registrovanom kod MJU 31.10.2017. godine jasno je navedeno da je sjedište Fondacije u Podgorici, kao i izgled pečata znaka, štambilj”, objašnjava Aleksić i dodaje da je na pečatu kojim se Andrijašević služio kao sjedište Fondacije istaknuto “Cetinje” umjesto “Podgorica”, ali i da je lik Petra I Petrovića drugačiji.

foto: Luka Zeković

Andrijašević je u kratkom telefonskom razgovoru novinarki “Vijesti” kazao da “prvi put čuje” za krivičnu prijavu, te da ne zna ništa o svemu tome, pa stoga ne bi ni komentarisao. Na pitanje novinarke da ga kontaktira nakon uvida u materijal, za sat vremena, Andrijašević je kazao da svakako “ne bi davao izjave Vijestima”. Ni Mijušković ništa nije komentarisao, navodeći da ne zna o čemu je riječ.

Aleksić i Čarapić su “Vijestima” obrazložili da je Andrijašević 3. septembra 2020. godine sazvao sjednicu Upravnog odbora Fondacije na kojoj je, navodno, većinom glasova Mijušković izabran za direktora Fondacije. Oni ističu da sa tog sastanka ne postoji niti zapisnik, niti zvanični poziv, mjesto i vrijeme održavanja, evidencija o tome ko je prisustvovao sjednici i ko je glasao “za”, a ko “protiv”, što je predviđeno Poslovnikom o radu UO i Statutom Fondacije.

foto: Luka Zeković

“Poslovnik čak predviđa da je predsjednik UO (Andrijašević) obavezan da predlog svake odluke jasno formuliše da se članovi UO mogu tačno izjasniti o predlogu odluke. Inače, predsjednik UO Fondacije, g. Andrijašević je svojevremeno podnio ostavku na mjesto Predsjednika UO Fondacije (21. 6. 2018. godine, a izabran je 31.10. 2017. i mandat bi mu važio do 31. 10. 2021), a u Fondaciju nije dolazio od 9. 7. 2018. godine... Poslovnik takođe predviđa da sjednici UO prisustvuju članovi Fondacije i članovi Nadzornog odbora, a aktuelni predsjednik NO dragan Čarapić, kao i nekoliko drugih članova UO nije dobilo poziv za sjednicu na kojoj će se glasati o promjeni lica za zastupanje Fondacije”, stoji u dopisu Upravnom sudu.

Poslovnik o radu Upravnog odbora usvojen je na sjednici u aprilu 2018. kojom je predsjedavao Andrijašević koji je “po sopstvenoj želji” vodio i zapisnik. Član UO, istoričar Miloš Vukanović, “Vijestima” je potvrdio da nije dobio poziv ili obavještenje o zasjedanju Upravnog odbora Fondacije 3. septembra 2020, navodeći da sjednicama UO nije prisustvovao niti za njih dobijao poziv od 2018. godine. Ni Aleksić kao direktor nije kasnije obaviješten o sastanku, već se o svemu informisao koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama. “Analizom dokumenata konstatovali smo da je Ministarstvo javne uprave izvršilo promjenu činjenica o izboru novog lica za zastupanje NVO Sveti Petar Cetinjski bez pravne osnove i uz nepotpunu dokumentaciju”, navodi se u tužbi Upravnom sudu Crne Gore na rješenje MJU kojem su dostavili prigovor na rješenje.

“Dokumenta su nekompletna. Zahtjev je ovjeren sa falsifikovanim pečatom.; Molba za promjenu činjenica i izbor novog lica za zastupanje predat je MJU 4. 12. 2020. Zahtjev nije predat Memorandumu Fondacije. Molba nije kompletna i MJU je naknadno dostavljena Odluka organa upravljanja Fondacijom - Upravni odbor o promjeni lica za zastupanje. Odluka je dostavljena MJU 5. 12. 2020. sa privatnog mejla, a ne sa imejla Fondacije. Molba i Odluka o izboru novog direktora nije zavedena četvrtastim pečatom u knjizi arhive Fondacije”, navodi se u predlogu za poništenje rješenja MJU.

Fondacija Sveti Petar Cetinjski formirana je 1999, a Aleksić i Čarapić upozoravaju da je “ovakvim potezom profesora Andrijaševića dovedena u najtežu situaciju od osnivanja”.

Andrijaševiću nisu strana ni prijeteća pisma

U krivičnoj prijavi Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici iz Fondacije napominju da im je Andrijašević svojevremeno prijetio. “Optuženi Živko Andrijašević koji u Fondaciji nije bio od 9. jula 2018. je poslao prijeteće pismo da će, ukoliko mu se ne predaju ključevi Fondacije do 31. januara 2021. doći u prostorije Fondacije sa službenim licima koja su zadužena za zaštitu imovine Fondacije, vjerovatno privatno obezbjeđenje, i ako su prostorije Fondacije imovina države Crne Gore i ustupljene na korišćenje rješenjem Vlade Crne Gore broj 03-5716 od prvog jula 2010”, potpisuju Aleksić i Čarapić.

Čudne okolnosti pod kojima je promijenjeno ovlašćeno lice

Velimir Mijušković je iskusan rukovodilac i privrednik, bivši direktor Privredne komore Crne Gore i čovjek sa dokazanim menadžerskim umijećem. Njegove sposobnosti, njegovo znanje, kao i njegov nesporni javni ugled, garancija su da će dužnost direktora Fondacije obavljati na najbolji način”, piše u odluci kojom se Mijušković imenuje za direktora, a koju potpisuje Andrijašević i pečatira, navodno, lažnim pečatom 3. septembra 2020. godine. Molba za promjenu ovlašćenog lica Fondacije Sveti Petar Cetinjski poslata je 25.11. 2020, a primljena u Ministarstvo javne uprave 4. decembra 2020. godine (petak). Dopuna je poslata 5. decembra, u MJU primljena 7.12. i rukopisom označena kao “prioritetna”. Pošiljalac multiprintbiro@gmail.com (privatna email adresa, a ne zvanična, koju Fondacija koristi), a primalac načelnik Direkcije za registraciju, evidencije nevladinih organizacija i političkih partija Milan Šestović. Šestović je potpisao rješenje o imenovanju novog ovlašćenog lica Fondacije Sveti Petar Cetinjski. 14.12. 2020. Aleksić dovodi u pitanje i hitnost i prioritetnost odluke MJU ovim povodom, ističući da je očigledno da je bilo bitno da se sve prihvati prije početka rada/mandata nove Vlade Crne Gore koja je zvanično startovala 7. decembra. 2020.