Tramp: Uzimaju milione i milijarde dolara i onda glasaju protiv nas

"Neka glasaju protiv nas uštedjećemo mnogo, mi ne marimo"

25 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
20.12.2017. 20:10h

Predsjednik SAD Donald Tramp zaprijetio je danas da će ukinuti pomoć zemljama ako glasaju za rezoluciju UN u kojoj se osuđuje priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

"Mi ćemo zabilježiti te glasove", rekao je on u Bijeloj kući, osudivši "sve zemlje koje", kako je rekao, "uzimaju (američki) novac i onda glasaju protiv SAD u Savjetu bezbjednosti ili Generalnoj skupštini".

"Oni uzimaju milione dolara i čak milijarde dolara i onda glasaju protiv nas", rekao je Tramp, dodavši: "Neka glasaju protiv nas uštedjećemo mnogo, mi ne marimo".

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli upozorila je ranije danas članice svjetskog tiujela da će SAD pratiti ko kako glasa o rezoluciji kojom se odbacuje priznanje predsjednika Trampa da je Jerusalim samo izraelski glavni grad.

"Od nas se uvijek traži da radimo više i dajemo više. Tako da kada donosimo odluku, po volji američkog naroda o tome gdje da lociramo našu ambasadu, ne očekujemo da oni koje smo pomagali ciljaju nas", napisala je Hejli na svom Tviter nalogu.

Niki Hejli je povodom glasanja o rezoluciji najavila da će "SAD bilježiti imena".

Očekuje se da će Generalna skupština UN u četvrtak glasati o predlogu rezolucije kojom se odbacuje Trampova odluka i da će biti usvojena velikom većiom glasova.

Izraelski mediji navode da je Niki Hejli upozorila na takvo glasanje ne samo na Tviter nalogu, već i uz pismu predstavnicima zemalja članica UN.

"Predsjednik će pomno posmatrati to glasanje i tražio je da ga obavijestim o onima koji su glasali protiv nas. Hvala za vaš obzir i molim ne oklijevajte da kontaktirate moj tim ako imate bilo kakvo pitanje ili brigu", navedeno je u pismu do kojeg je došao izraelski list Harec.

"To je bila ispravna poruka Niki", ocijenio je Tramp.

Šef palestinske dipomatije Rijad al Malki je optužio Vašington da prijeti i zastrašuje članove GS UN zbog osude njegove politike.

Turska i Jemen su tražili izjašnjavanje na Generalnoj skupštini pošto su SAD stavile veto na nacrt rezolucije koju je pripremio Egipat za Savjet bezbjednosti UN. Ostalih 14 članica je glasalo "za".