Radulović iskazao interesovanje za mogućnost kupovine određenog broja vakcina od Slovačke

Ministar vanjskih i evropskih poslova Slovačke naveo da će sa evropskim partnerima i u samoj Slovačkoj razmotriti mogućnost obezbjeđivanja određenog broja vakcina Crnoj Gori, saopšteno iz MVP

16769 pregleda10 komentar(a)
Korčok i Radulović, Foto: gov.me

Crna Gora iskazala je interesovanje za mogućnost kupovine određenog broja vakcina protiv koronavirusa od Slovačke, saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministar vanskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivanom Korčokom.

Kako je saopšteno iz MVP, Radulović je upoznao Korčoka sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima u pogledu obezbjeđenja vakcina za najranjivije društvene grupe.

On se zahvalio na donaciji medicinske opreme u iznosu od oko 57.000 eura Vlade Slovačke.

Radulović je, kako se dodaje, ukazao na potrebu dinamiziranja aktivnosti vezanih za proces pregovora sa EU, naglasivši da u tom dijelu izuzetno cijeni dosljednu podršku Slovačke reformskim naporima Crne Gore.

"Slovačka je dokazani promoter našeg evropskog usmjerenja i na tome smo naročito zahvalni“, naglasio je on.

Takođe, istakao je da su bilateralni odnosi dodatno osnaženi članstvom u NATO, te da Crna Gora ostaje kredibilan saveznik u ovoj Alijansi.

Šef crnogorske diplomatije je poručio da u periodu koji slijedi poseban fokus treba staviti na mehanizme jačanja saradnje u oblasti ekonomije, poput Mješovite komisije za implementaciju Sporazuma o ekonomskoj saradnji između Crne Gore i Slovačke.

Korčok je, kako je saopšteno iz MVP, istakao da je Slovačka posvećena Zapadnom Balkanu, te da je njegova zvanična posjeta prijestonicama ovog regiona jasan signal partnerstva i prijateljstva.

"Zapadni Balkan je mnogo više od susjedstva, i pozdravljamo svako vaše dostignuće u procesu evropske integracije", rekao je Korčok.

Šef slovačke diplomatije podržao je incijativu za intenziviranje aktivnosti u okviru postojećih međudržavnih platformi.

Iz MVP je saopšteno da je Korčog naglasio da će sa evropskim partnerima i u samoj Slovačkoj detaljno razmotriti mogućnost obezbjeđivanja određenog broja vakcina Crnoj Gori.

"Ali i pozvao na razumijevanje, imajući u vidu da se i njegova zemlja nalazi u nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji", navodi se u saopštenju MVP.