Popis vjerovatno pred kraj godine

MONSTAT: Vlada radi na pripremi Programa rada u kome će biti definisano donošenje zakona

26711 pregleda146 komentar(a)
Foto: Boris Pejović

Popis stanovništva će se najvjerovatnije održati na jesen, a tačan datum će se odrediti Zakonom o popisu stanovništva koji treba da utvrdi Vlada Crne Gore, potvrđeno je nezvanično “Vijestima”.

Prvobitno popis stanovništva je planiran za april, ali je to nemoguće sprovesti, zbog neusvajanja budžeta za 2021. godinu i predlaganja Odluke o privremenom finansiranju.

Iz MONSTAT-a, koji treba da sprovede popis, “Vijestima” su saopštili da su sve planirane pripremne aktivnosti u ovoj fazi iz njihove nadležnosti su gotove.

“Godišnjim planom zvanične statistike za 2021. godinu... predviđeno je da se Popis stanovništva, domaćinstava i stanova realizuje u toku 2021., ali tačan datum popisa biće definisan zakonom o popisu stanovništva koji utvrdi Vlada, a usvoji Skupština Crne Gore”, navodi se u odgovoru.

Oni dodaju da su uzeli u obzir epidemiološko stanje i da će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje procijeniti uticaj koronavirusa na sprovođenje popisa.

“Takođe, Uprava za statistiku će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje procijeniti uticaj epidemiološke situacije na realizaciju popisa stanovništva metodom direktnog obilaska domaćinstava od “vrata do vrata””, istakli su iz MONSTAT-a, čija je direktorica Gordana Radojević.

Naglasili su da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja na potezu.

“Uzimajući u obzir da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predlagač Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2021. godine, Vlada Crne Gore radi na pripremi Programa rada za ovu godinu, u kome će precizno biti definisano u kom kvartalu će predlog zakona o popisu stanovništva biti usvojen na Vladi”, odgovorili su iz MONSTAT-a.

Izvor “Vijesti” je objasnio da je popis stanovništva nemoguće sprovesti bez donošenja budžeta i zakona o popisu stanovništva, koje treba da predloži MF.

Iz resornog ministarstva je “Vijestima” rečeno da će narednih dana odgovoriti na pitanja o tome da li će predložiti budžet do 31. marta kao preduslov za održavanje popisa, te kada će biti pripremljen Zakon o popisu stanovništva i da li je on moguć na jesen.

Pojedine zemlje regiona već su, zbog epidemiološke situacije pomjerile termin održavanja popisa. Tako će u Srbiji, umjesto u aprili, on biti u oktobru. Na istu temu razgovara se i u Severnoj Makedoniji, a bilo je najava da će iste odluke imati i Hrvatska.

Izvor “Vijesti” je objasnio da se 2021. nameće kao jedini logičan termin za održavanje popisa.

Ipak, nekoliko tehničko-proceduralnih radnji nije završeno što može usporiti njegovo sprovođenje. Jedno od njih je neažuriranje prikaza teritorije države iz vazduha koje treba da sprovede Uprava za nekretnine, drugi je nezavršen Registar kućnih broja, ulica i trgova koje treba da se sprovede u saradnji sa opštinama. Treći problem može biti spajanje Uprave za nekretnine i Uprave za imovinu u jedan organ, prema izmijenjenoj Uredbi o organizaciji i načinu rada državne uprave koju je Vlada ranije usvojila.

Na prethodnom popisu održanom aprila 2011. u Crnoj Gori je registrovano 620.029 stanovnika, od čega se skoro 45 odsto popisanih izjasnilo kao Crnogorci, 28,73 odsto kao Srbi, 8,65 odsto kao Bošnjaci, 3,31 odsto kao Muslimani, 4,91 odsto kao Albanci.