Otkrića tima SZO idu naruku Pekingu

Takođe je nejasno da li je bolest koja je zahvatila pijacu Huanan povezana sa prvom većom epidemijom u Vuhanu ili je do pijace stigla iz drugih djelova Kine ili drugih država kako su to sugerisali pojedini naučnici

6264 pregleda2 komentar(a)
Piter Ben Embarek i Liang Vanian, šef kineskog ekspertskog tima na konferenciji u Vuhanu, Foto: Reuters

Konferencija za novinare članova istraživačkog tima Svjetske zdravstvene organizacije u Vuhanu teško da će ućutkati najupornije teoretičare zavjere. Prva i djelimična otkrića istrage, za koju je već sada jasno da će potrajati, osim što su potvrdila ono oko čega se međunarodna zajednica davno usaglasila da virus nije pobjegao iz laboratorije u Vuhanu nijesu pokazala ništa novo o porijeklu pandemije koronavirsa, piše „britanski „Gardijan“.

Pitanja, koja su postojala i prije posjete, ostala su bez odgovora. Precizan put bolesti od životinja do ljudi ostaje nepoznat, a ne zna se čak ni koja je životnjska vrsta poslužila kao posrednik između koronavirusa, koji se povezuje se slijepim mišem, do ljudske varijante kovida-19.

Takođe je nejasno da li je bolest koja je zahvatila pijacu Huanan povezana sa prvom većom epidemijom u Vuhanu ili je do pijace stigla iz drugih djelova Kine ili drugih država kako su to sugerisali pojedini naučnici.

Eksperti su kazali da mada je malo vjerovatno da je bilo većih žarišta u Vuhanu ili drugim djelovima Kine prije decembra 2019, oni nijesu odbacili mogućnost da je virus cirkulisao u drugim regionima. Merion Kupmans, članica tima SZO, kazala je da pojedine divlje životnje koje su prodaju na pijaci Huanan potiču iz regiona u kojima postoje vrste slijepih miševa za koje se zna da imaju viruse bliske SARS-CoV-2. Jedan od tih regiona je jugoistočna kineska pokrajina Junan, ali tim takođe razmatra mogućnost da je do prve transmisije na čovjeka došlo preko granice u Laosu ili Vijetnamu.

Britanski list navodi da tolike nepoznanice nijesu iznenađujuće i ističe da čak osam godina nakon epidemije mersa, postoje samo štura objašnjenja o tome kako je virus prešao put od slijepog miša preko kamile do ljudi.

Međutim ono što je upečatljivo jeste da su i pripadnici tima SZO i njihove kineske kolege detaljno pričali o praćenju izvora smrznitih proizvoda, divljih i farmerskih, koji su prodati trgovcima na pijaci Huanan.

Eksperti su zapravo predočili mogućnost da se virus prenosio preko lanca smrznutih proizvoda. Kineski eksperti su kasnije klastere kovida-19 pripisali uvezenim smrznutim proizvodima i otvorili mogućnost da je to izazvalo epidemiju u Vuhanu.

„Znamo da virus može da preživi u uslovima u zamrznutom okruženju, ali ne znamo da li se virus u takvim uslovima može prenijeti na čovjeka“, kazao je Piter Ben Embarek, ekspert SZO.

Kina je u više navrata izrazila zabrinutost da će svaka istraga biti politizovana i istakla da će sarađivati samo ukoliko bude jasno da se od nje ne očekuje da prihvati krivicu za pandemiju.

Time što je praktično isključio mogućnost da je kovid-19 pobjegao iz laboratorije i da je moguće da potiče izvan Kine, tim SZO nije prešao nijednu crvenu liniju za Peking. Kini odgovara i to što tim SZO razmatra teoriju hladnog lanca. Međutim, otkrića neće umiriti one koji vjeruju da je Kina odgovorna i da pokušava da zataška dokaze.

Nekoliko sati nakon što je tim SZO predstavio preliminarna otkrića na konferenciji u Vuhanu u utorak, Vašington je saopštio da želi da pregleda podatke koje je koristio tim, prenio je Rojters. Sekretarka za medije u Bijeloj kući Džen Psaki kazala je da administracija predsjednika Džoa Bajdena nije bila uključena u „planiranje i implementaciju“ istrage SZO i da želi nezavisan predgled podataka i otkrića.

Peking je odgovorio saopštenjem u kojem navodi da bi željeli da „SAD, poput Kine, zauzmu otvoren i transparentan stav i da pozovu eksperte SZO u SAD kako bi sproveli inspekciju i istragu o porijeklu virusa“.