Još jedan helikopter tipa BELL 505 stigao na vojni aerodrom u Podgorici

Kupovinom helikoptera BELL 505 Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore zamijenilo je letjelice tipa Gazela, koje su se koristile za obuku pilota i letačkog osoblja gotovo četiri decenije

10769 pregleda11 komentar(a)
Foto: Mod.gov.me

Još jedan helikopter tipa BELL 505 Jet Ranger X u sastavu je Vojska Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, BELL 505 Jet Ranger X je moderan vazduhoplov, opremljen najnovijom tehnologijom.

Riječ je o lakom helikopteru, koji prema riječima komandant Vazduhoplovstva VCG Bojan Blagojević, ima najbolji odnos cijene i kvaliteta.

"Nabavkom ovog vazduhoplova modernizovana je flota poslije duže vremena i samim tim, podignut je nivo sigurnosti i bezbjednosti letenja. Obezbijeđena je i nesmetana realizacija obuke mladih pilota za duži vremenski period i pružena mogućnost lakog transporta po vrlo niskoj cijeni", kazao je Blagojević.

foto: Mod.gov.me

On je dodao da je održavanje trenaže pilota važan dio posla, pa će se kupovinom helikoptera u velikoj mjeri smanjiti troškovi.

BELL 505, kako je pojašnjeno iz Ministarstva odbrane, dizajniran je da bude siguran i lak za letenje, sa brzinom od 232 km/h i sa nosivošću od 680 kg.

"Opremljen je modernim sistemima kao što su kompjuterski način upravljanja motorom i prikazivanja prioritetnih parametara u letu. Kabina je 'glass cocpit', dobra je ergonomija i relativno uprošćena eksploatacija, što su sve jako bitne stavke za obuku", rekao je Blagojević i dodao da su vazduhoplovci zadovoljni sa onim što helikopter pruža u letenju.

Ministarstvo odbrane početkom prošle godine potpisalo je međudržavni ugovor za nabavku dva helikoptera BELL 505 Jet Ranger X, sa Kanadskom Komercijalnom Kompanijom 'CCC'. Ukupna vrijednost nabavke je 3.267.234,77 eura.

foto: Mod.gov.me

Dio ugovora je i obuka trojice pilota Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore koji su je završili u Francuskoj, kao i obuka dva vazduhoplovna inženjera i tri tehničara u Češkoj Republici i Sjedinjenim Američkim Državama.

"Kupovinom helikoptera BELL 505 Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore zamijenilo je letjelice tipa Gazela, koje su se koristile za obuku pilota i letačkog osoblja gotovo četiri decenije", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Delegaciju kanadske kompanije 'CCC' na vojnom aerodromu 'Knjaz Danilo' u Podgorici dočekali su vršilac dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Aleksandar Pantović i Blagojević.