Mrvaljević i Miličković traže da inspekcija utvrdi da li je Mrdak angažovan u skladu sa zakonom

"Od dana imenovanja prof. dr Mrdak je dobio rješenje sa obračunskim koeficijentom zarade, međutim shodno uvidu u njegov imovinski karton koji je objavljen na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, isti je prijavio da je zaradu za taj mjesec ostvario na UCG"

14061 pregleda15 komentar(a)
Mrdak, Foto: Savo Prelević

Direktor NVO „Luča“ Nebojša Mrvaljević i profesorica i građanska aktivistkinja Maja Miličković danas su ponovili prijavu Upravi za inspekcijske poslove i tražili da utvrdi da li je u skladu sa propisima angažovanja profesora Univerziteta Crne Gore Danila Mrdaka na poziciju državnog sekretara u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prema pisanju podgoričkih medija, Mrdak je na mjesto državnog sekretara imenovan 10. decembra, a 25. januara uputio Upravnom odboru UCG uputio molbu da mu po hitnom postupku odobre zaključivanje aneksa ugovora o radu, kako bi njegov radni odnos na fakultetu mirovao, a potom mogao nesmetano da obavlja poslove državnog sekretara.

UO je prošle sedmice zauzeo stav da o ovom slučaju treba mišljenje da da pravni tim UCG.

„Shodno nadležnostima iz Zakona o inspekcijskom nadzoru, Zakona o državnim sluzbenicima i namještenicima, a u vezi sa Zakonom o radu, Zakonom o državnoj upravi i Zakonom o visokom obrazovanju i ovom prilikom pozivamo Upravu za inspekcijske poslove da izvrši hitni upravni nadzor u radu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Univerziteta Crne Gore (Prirodno-matematičkog fakulteta), a u cilju rješavanja problema grubog kršenja navedenih propisa od 10.12.2020. godine kada je Vlada imenovala prof. dr Danila Mrdaka na poziciju državnog sekretara u navedenom ministarstvu“, navode u saopštenju Mrvaljević i Miličković.

Ističu da je, od dana imenovanja, Mrdak dobio rješenje sa obračunskim koeficijentom zarade, međutim, prema uvidu u njegov izvještaj o imovini i prihodima na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije, prijavio je da je zaradu za taj mjesec ostvario na UCG.

„Što predstavlja grubo kršenje gore navedenih propisa, jer provodi osam radnih sati u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao državni sekretar. Po svemu sudeći, isto se desilo i sa zaradom za mjesec januar 2021. Podsjećamo da je Zakonom o radu nespojivo obavljanje funkcije državnog sekretara sa pozicijom profesora na fakultetu. Upravo je i Mrdak u javnim istupima priznao da je u zoni ozbiljnog kršenja zakona, a što je u javnom nastupu potvrdio i ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Leposavić“, tvrde Mrvaljević i Miličković.

Zato su ponovili pitanja Prirodno matematičkom fakultetu, Univerzitetu Crne Gore i Upravi za inspekcijske poslove - kako je moguće da profesor Mrdak sa PMF, provodi osam sati u Ministarstvu kao državni sekretar, a na fakultetu primamjesečnu zaradu.

„U pitanju je jasno kršenje Zakona o radu, te Vas molimo da pokrenete odgovarajuće postupke, tj raskinete radni odnos sa pomenutim profesorom koji je samostalno ili uz podršku odgovornih lica sa Univerziteta i PMF ušao u zonu ozbiljnog kršenja propisa“, stoji u saopštenju.

Podnosioci prijave traže hitnost u postupanju i rješavanju ove nezakonite situacije, kao i odgovor na postavljeno pitanje.

„Pozivamo sve medije da pitanjima netransparetnosti na Univerzitetu pristupaju nepristrasno, objektivno i da izvještavaju o svakoj nezakonitosti, ne štiteći bilo koga, bez obzira da li se radi o profesorima koji su bliski ranijoj Vladi ili aktuelnim vlastima“, zaključuje se u saopštenju.