Terzić Stanić: Kod kovid pacijenata povišen D-dimer parametar

Rast D-dimera je prisutan međutim i kod drugih stanja, zato je važno da pacijenti ne rade analize na svoju ruku, već da se obrate ljekarima.

5441 pregleda3 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Analiza D-dimera pokazuje ljekarima da li je došlo do stvaranja tromba. Kod zdravih ljudi ovaj parametar nije prisutan, dok je kod kovid pacijenata povišen, kazala je gostujući u "Bojama jutra" na TV Vijesti dr Nevena Terzić Stanić, načelnica Centra za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku pri Kliničkom centru.

"Moć samog parametra je u njegovoj negativnoj prediktivnoj vrijednosti koja je visoka, to znači da ćemo mi sa velikom sigurnošću isključiti postojanje tromboze ukoliko su vrijednosti analize D-dimera manje od referentnog opsega od 0.5mg po litru." istakla je Terzić Stanić.

Rast D-dimera je prisutan međutim i kod drugih stanja, zato je važno da pacijenti ne rade analize na svoju ruku, već da se obrate ljekarima.

"Pacijenti će se uputiti na analizu D-dimera kada izabrani ljekar procijeni da ima sklonost ka komplikaciji, kada ima simptome poput otežanog disanja, plitkog disanja, lupanja srca, hipotenzije. Kada se javi otok noge, bol, crvenilo koje opet ukazuje na mogućnost početka neke tromboze." pojasnila je ona.

Trenutno u Kliničkom centru ima dovoljno testova za analizu D-dimera. Pacijentima je neophodan uput od izabranog ljekara, a analiza se radi svakog radnog dana od 7:10 do 9.30 sati.

Pogledajte gostovanje: