Anketa: Makron ponovo uživa popularnost Francuza

U Francuskoj je ove godine prvi put poslije nekoliko decenija izabran centristički predsjednik, čime je okončana tradicija smjene ljevice i desnice na vlasti

0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
17.12.2017. 18:33h

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovo uživa popularnost Francuza - 52 odsto ispitanih su zadovoljni njegovim radom, prenio je danas francuski list Žurnal di dimanš rezultate nove ankete.

Makron je dostigao skok popularnosti za šest odsto a premijer Eduar Filip za pet odsto, u odnosu na ljeto, kada je njihova popularnost bila na najnižem nivou, navodi se u mjesečnoj anketi agencije Ifop.

Ukupno 52 odsto Francuza je zadovoljno radom francuskog predsjednika, naveo je list, ocjenjujući da nijedan Makronov prethodnik nije uspio da se "izvuče iz ambisa nepopularnosti".

Popularnost centrističkog predsjednika počela je da opada u julu poslije ostavke načelnika Generalštaba francuske vojske Pjera de Vilijea, koji se ne slaže s vojnim budžetom koji je predstavila nova vlada.

List Ekspres (Express) ocijenio je da je to neočekivani preokret, dodajući da Makron koristi "situaciju postizborne pometnje", jer s jedne strane ima "lojalne članove svoje centrističke Republike u pokretu, ali i simpatizere u ljevici i desnici".

U Francuskoj je ove godine prvi put poslije nekoliko decenija izabran centristički predsjednik, čime je okončana tradicija smjene ljevice i desnice na vlasti.

Popularnost je takođe skočila premijeru Eduaru Filipu za kojeg se pozitivno izjasnilo 54 odsto Francuza, dok ih je bilo toliko nezadovoljnih u julu i avgustu.

Anketa je sprovedena od 8. do 16. decembra uz učešće 1.942 osobe.

Najnepopularniji predsjednik Francuske bio je, prema ocjeni građana, Makronov prethodnik socijalista Fransoa Oland.