Erović: Epidemiološka situacija u Bijelom Polju pod kontrolom

"Broj testiranih u posljednjih 15 dana je u prosjeku oko 35, dok je broj pozitivnih negdje oko 11 na dnevnom nivou“, navela je Erović

7992 pregleda3 komentar(a)
Bijelo Pož, Foto: Mediabiro

Trenutna epidemiloška situacija u Bijelom Polju je pod kontrolom i kako je kazala Ifeta Erović iz tamošnjeg Doma zdravlja (DZ), nije zabilježen nagli skok broja novopozitivnih na koronavirus.

Na dnevnom nivou broj novopozitivnih u prosjeku je bio oko 11 u prethodne dvije sedmice.

„Broj pregleda je konstanta u odnosu na prethodnu nedjelju i on se kreće u prosjeku od 95 pacijenata u kovid ambulanti. Broj testiranih u posljednjih 15 dana je u prosjeku oko 35, dok je broj pozitivnih negdje oko 11 na dnevnom nivou“, navela je Erović u izjavi za agenciju Mediabiro.

Prema njenim riječima, trenutno se organizuje i pravi plan vakcinacije u DZ, koji će se sprovoditi na teritoriji Bijelog Polja.

„Vakcinacija će se sprovoditi po prioritetnim grupama. U toku su pripreme, što se tiče pravljenja spiskova. Sa vakcinacijom se počinje onda kada se naprave spiskovi, i kada dobijemo vakcine od Instituta za javno zdravlje (IJZ)“, dodala je Erović.

Epidemiloška situacija je stabilna i u JU Domu starih Bijelo Polje, gdje su, prema riječima pomoćnice direktora te ustanove Marijane Smolović, svi korisnici su izašli iz izolacije.

„Trenutno u našoj ustanovi nema aktivnih slučajeva kovida 19. Pet korisnika je na bolničkom liječenju, i oni su stabilnog zdravstvenog stanja. Poslali smo IJZ-u spisak korisnika koji će biti vakcinisani, i od njih očekujemo povratnu informaciju kada će početi vakcinacija“, kazala je Smolović zahvalivši se Opštini Bijelo Polje na donaciji u vrijednosti od 5.000 eura za sredstva koja koriste u borbi protiv koronavirusa.

U Bijelom Polju sve inspekcije na teritoriji Opštine redovno sprovode kontrole iz svojih nadležnosti u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

„U periodu od 10. do 17. februara ukupno su izvršene 453 kontrole od strane Sanitarne inspekcije, Inspekcije rada, Tržišne inspekcije, Sekretarijata za inspekcijske poslove kao i Turističke inspekcije gdje nisu utvrđene nepravilnosti. Centar bezbjednosti je u sklopu svojih nadležnosti podnio i četiri krivične prijave“, naveo je zdravstveni inspektor Alija Kujović.