Vučić: Kad država i crkva streme istom cilju, Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima

"Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta, ne samo za svakog orla nego i za svakog gavrana"

5534 pregleda13 komentar(a)
Porfirije i Vučić, Foto: Betaphoto

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, poslije sastanka sa patrijarhom srpskim Porfirijem, da su razgovarali o svim važnim pitanjima u odnosima države i crkve i da je novog poglavara SPC obavijestio o svim ključnim pitanjima od značaja za državu Srbiju, koja su bez sumnje, i od izuzetnog značaja za crkvu. Porfirije je poručio da isključivo dijalogom i razgovorom "možemo upoznati jedni druge" i stvoriti preduslove za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma, prenosi RTS.

Vučić je, nakon sastanka sa Porfirijem, rekao da na konferenciji za novinare govori prvi zato što se zna čija riječ dolazi na kraju, a i domaćin je sastanka.

"Imao sam čast da ugostim Njegovu svetost i da razgovaram o svim značajnim pitanjima i da ga obavijestim o svim ključnim pitanjima koja su od značaja i za samu crkvu", rekao je Vučić.

Istakao je da je patrijarha upoznao sa faktičkom situacijom na Kosovu i sa političkim prilikama, razgovorima koji očekuju Srbiju, i sa pozicijom te države.

"Razgovarali smo kako i na koji način da čuvamo mir, o očuvanju života ljudi, kako ekonomski da im pomognemo i o tom pitanju postoji saglasje", poručio je Vučić i dodao da je zahvalan što je umio da ga sasluša o "sveukupnim pritiscima" na Srbiju, navodi RTS.

"U uslovima duboke podijeljenosti svijeta, gdje postoji multipolarnost, mnogi će pokušati da pokažu snagu i silu na nekom manjem, naš posao je da to ne budemo mi, a da sačuvamo državne i nacionalne interese", kazao je srbijanski predsjednik.

Vučićfoto: Betaphoto

"Država onoliko koliko pomaže svim drugim vjerskim zajednicama, još snažnije, u skladu sa mogućnostima, pomagaće obnovu naših hramova i svetinja gdje djeluje SPC u zemlji i rasijanju, posebno u okruženju, na području bivše Jugoslavije, da pokušamo da razumijemo jedni druge, da rješavamo dijalogom stvari koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a da ne koristimo riječi uvreda", ukazao je Vučić.

Veoma je važan odnos države i crkve, poručio je Vučić i dodao da "kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno i kada se bore, onda Srbija bude prva u Evropi po mnogim pitanjima".

Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta, ne samo za svakog orla nego i za svakog gavrana, istakao je Vučić, kako prenosi RTS.

"Radostan sam što sam mnogo mogao da naučim od Porfirija i kada sa njim razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje", ističe predsjednik Srbije.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, i da će uraditi i kompletan park ispred Hrama Svetog Save.

Pomoći ćemo da se okončaju najfiniji radovi u Hramu Svetog Save, imamo mnogo ideja da uložimo novac u mjesta gdje su Srbi stradali, ne samo u Jasenovcu, rekao je Vučić.

Napomenuo je da će budući sastanci biti uobičajena pojava, i da će uvijek dočekati sastanak s patrijarhom u vjeri da mogu mnogo da učine za srpski narod.

Porfirije: Crkva ima cilj da sabira, gradi mostove, otupljuje oštrice

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da je danas na sastanku sa Vučićem imao priliku da čuje "u najkraćim crtama elementarne osnove geopolitike u užem slislu te riječi".

"Ja sam prije svega naglasio da nisam političar, ne zbog toga što nemam afiniteta za politiku, nego zato što mislim da je crkva saborni organizam koji ma koliko to bilo teško, ponekad i nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, otupljuje oštrice i prevazilazi polarizaciju. Prije svega da propovijeda smisao svakog pojedinca, ali i čitavih naroda nezavisno od toga kakve su okolnosti", rekao je patrijarh SPC.

Porfirijefoto: Betaphoto

Naglasio je da često okolnosti mi ne biramo, nego su "izraz promisli Božje" i da iz tog razloga nemamo pravo da se žalimo bilo kome nego da zasučemo rukave i da svaki problem i poteškoću shvatimo kao zadatak koji moramo riješiti.

Budite svjesni da kada smo riješili jedan zadatak, sljedeći je sasvim sigurno još teži, naglasio je srpski patrijarh.

"I ovom prilikom sam rekao ono što jeste izraz čitavog Sabora SPC, da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što je moguće bolje, a da to ne bude nauštrb drugih naroda, svjesni da isključivo dijalogom i razgovorom možemo upoznati jedni druge i prepoznati vrijednosti jedni kod drugih, a onda samim tim stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja i nesporazuma kojih, nažalost, ima mnogo", naglasio je Porfirije.

"Ostaje da svi zajedno, svako sa svoje pozicije – mi kao crkva i vjerni narod s jedne strane, a država i državne institucije s druge strane, činimo sve na korist našeg naroda, a nikako nauštrb drugih", poručio je srpski patrijarh.

Zahvalio je Vučiću na prisustvu na ustoličenju i riječima koje mu je nakon toga uputio.

"Jasenovac da izađe iz zaborava, ali da ne bude povod za zlopamćenje"

Porfirije je izjavio danas da je veoma važno da zločini počinjeni u ustaškom logoru Jasenovac izađu iz zaborava, ali da ne budu povod za zlopamćenje.

"Jasenovac nije prostor gdje se bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor gdje kao crkva pokušavamo da organizujemo mjesto molitve za dobro u čitavom svijetu. Veoma je važno da Jasenovac izađe iz zaborava, ali da ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i koliko god je moguće zavapi da se nigdje nikada ništa slično ne dogodi", rekao je Porfirije.

Povodom igranog filma "Dara iz Jasenovca", patrijarh SPC je kazao da je "važno i velika stvar" da je srpska kinematrografija "prvi put progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava ili se i tendenciozno decenijama skrivalo".

Vučić je rekao da Srbija sa Republikom Srpskom radi na izgradnji velikog svetilišta u Donjoj Gradini, "na mjestu najvećeg stratišta srpskog naroda".

"Sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji da radi idejni projekat, pa sad drugoj, gledamo kako ćemo to da uradimo", kazao je Vučić.