Benko: Crna Gora sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu

Ministri ocijenili da Crna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose, osnažene intenzivnim političkim dijalogom i savezništvom u NATO okvirima

6411 pregleda6 komentar(a)
Radulović i Benko, Foto: MVP

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je tokom prvog dana posjete Budimpešti sa ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom, koji je kazao da je Crna Gora sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz ministarstva, ocijenjeno da Crna Gora i Mađarska imaju odlične bilateralne odnose, osnažene intenzivnim političkim dijalogom i savezništvom u NATO okvirima.

Radulović je zahvalio na kontinuiranoj i snažnoj podršci Mađarske od samog početka reformskih procesa, kako u periodu pristupanja NATO, tako i u aktuelnim pregovorima sa Evropskom unijom. Sagovornici su, kako se navodi, ocijenili da bi sadržajnu saradnju u oblasti odbrane trebalo intenzivirati, čemu će doprinijeti i predstojeća posjeta ministra Benka Crnoj Gori krajem marta.

Benko je kazao da Mađarska snažno podržava napore Crne Gore na putu ka EU i naglasio da će Mađarska nastaviti da promoviše integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, te izrazio uvjerenje da će ona doprinijeti punoj stabilnosti regiona. Naveo je i da je Mađarska preduzela aktivnosti u cilju snaženja razvojnog sistema odbrane te modernizacije naoružanja. Na toj liniji, izrazio je spremnost Mađarske u pogledu pružanja ekspertize, posebno u dijelu izvođenja zajedničkih vježbi i obuka.

“Crna Gora je sinonim za bezbjednost na Zapadnom Balkanu i čvrsto vjerujemo da će ostati primjer sigurnosti i stabilnosti”, naglasio je Benko.

Radulović se tokom posjete Budimpešti, kako dodaju iz ministarstva, sastao sa nerezidentnim ambasadorima i otpravnicima poslova Letonije, Estonije, Irske, Kolumbije, Pakistana, Filipina, Tajlanda i Gruzije, koji Crnu Goru pokrivaju iz Mađarske. Tom prilikom je naglašeno da Crna Gora, kao kredibilan član NATO i partner EU, na vanjskopolitičkom planu ostaje posvećena evroatlantskom i evropskom kursu, kao i dobrosusjedskoj saradnji. "Istovremeno, nastojimo da ojačamo odnose sa svim našim partnerima i prijateljima, sa kojima dijelimo demokratske vrijednosti, kako bismo uspješnije odgovorili na brojne izazove sa kojima se suočavamo", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Ministar je danas, u Ambasadi Crne Gore u Budimpešti, razgovarao i sa crnogorskom studentskom zajednicom u Mađarskoj. Tom prilikom, bilo je riječi o vanjskopolitičkim prioritetima Crne Gore, kao i iskustvima studenata tokom studija na mađarskim univerzitetima.

U nastavku posjete Mađarskoj, šef crnogorske diplomatije sastaće se sjutra sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom i potpredsjednikom Parlamenta Ištvanom Jakobom.