Kako će izgledati nova austrijska vlada: Kurc kancelar, 13 ministara i dva državna sekretara

Jedini član nove vlade, koji je i dio odlazeće, je najmlađi, a to je Kurc, koji je do sada bio ministar vanjskih poslova

57 pregleda4 komentar(a)
Sebastijan Kurc, Foto: Reuters
16.12.2017. 13:57h

Nova austrijska vlada, koju će voditi Sebastijan Kurc kao kancelar, imaće 16 članova - 13 ministara i dva državna sekretara - od toga Narodna partija Austrije (OVP) imaće sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest., prenosi Tanjug.

Od toga Narodna partija Austrije (OVP) imaće sedam ministara, a Slobodarska partija (FPO) šest.

Jedini član nove vlade, koji je i dio odlazeće, je najmlađi, a to je Kurc, koji je do sada bio ministar vanjskih poslova.

Kurc je, prilikom sastavljanja nove vlade, potvrdio da će povećati broj žena.

Tako je udio žena u timu OVP u novoj vladi čak 44,4 odsto, odnosno tri ministarke i jedna državna sekretarka.

Na drugoj strani udio žena u timu FPO je 28,6 odsto, to jest dvije ministarke.

To znači da će u novoj vladi udio žena biti 37,5 odsto.

Lider OVP Kurc je, nakon današnje sjednice predsjedništva stranke predstavio tim narodnjaka za novu vladu.

On je lično sišao do novinara, koji su ga čekali ispred ulaza u Političku akademiju OVP i poveo ih do dvorišta zdanja u kojem je organizovao foto-termin sa članovima vlade iz redova narodnjaka.

U novoj vladi OVP će imati kancelara, to će biti Kurc, ministrom finansija Hartvigom Legerom, ekonomije Margaretom Šrambek, obrazovanja, univerziteta i vrtića Hajncom Fasmanom, žena i porodice Julianom Bogner-Štraus, poljoprivrede i ekologije Elizabetom Kestinger, ministrom u kabinetu kancelara zadužen za EU, medije, umjetnost i kulturu Gernotom Blimelom, a državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova biće Karoline Edštadler.

Iz FPO će mjesto vicekancelara i ministra za državnu upravu, sport biti lider Hajnc-Kristijan Štrahe, unutrašnjih poslova Herbert Kikl, odbrane Mario Kunasek, infrastrukture i saobraćaja Norbert Hofer, socijalna pitanja i zdravstvo Beate Hartinger, spoljnih poslova Karin Knajsel, a državni sekretar u ministarstvu finansija Hubert Fuhs.

Nova vlada biće veća za jednog člana od prethodne.

Nadležnost za EU premještena je iz Ministarstva vanjskih poslova u kabinet kancelara, koji će se baviti i predsjedavanjem Unijom u drugoj polovini iduće godine.

Kurc i Štrahe predstavniće zvanično danas poslije podne novu vladu i detalje koalicionog sporazuma.

Lider austrijskih konzervativaca Sebastijan Kurc i lider desničarske Slobodarske partije Hajnc-Kristijan Štrahe predstavili su danas predsjedniku Austrije svoj koalicioni sporazum.