Autentičan Mediteran se u svijetu kotira kao luksuz

Autenti;ne palate i kamene kuće na jadranskoj rivijeri se visoko kotiraju na svjetskom tržištu luksuznih nekretnina

54500 pregleda0 komentar(a)

Vjekovima stara kamena kuća, na poluostrvu Smokvica na crnogorskoj rivijeri, proglašena je za jednu od najtraženijih luksuznih rezidencija na portalu Mansion Global u prethodnoj kalendarskoj godini - ovaj prestižni portal za nekretnine iz Wall Street Journal grupacije uživa povjerenje kupaca sa najistančajnijim ukusom za estetiku, velike investicije, pasionirane kolekcionare luksuznih nepokretnosti, i broji preko 30 miliona posjeta godišnje.

„Stamena dama“ na poluostrvu Smokvica u Reževićima, datira iz XIV vijeka i na tržištu luksuznih nekretnina se prodaje po cijeni od 7 miliona eura. Vila Smokvica je sagrađena od kamena, sa krovom od terakote i drvenim zelenim škurima. Ta okućnica je Mediteran u malom, odakle se pruža pogled na sve nijanse modro plavih talasa Jadrana i gdje do terase dopire miris soli i miješa se sa četinarima planinskih masiva, spokoj bonace i divlja ljepota nevere - to je taj detalj koji čini razliku u luksuzu i po čemu jadranska obala odskače i visoko se kotira na tržištu autentičnih destinacija za nekretnine, ističe direktor Montenegro Sotheby's Realty-a Niko Laković. Lakovićev portfolio na tržištu nekretnina Montenegro Sothebys se bazira na prodaji rezidencija na Jadranu – njegova ekspertiza je i valorizacija istorijskog i arhitektonskog nasljeđa koje baštine Jadran i Mediteran. Laković je zagovornik stava da se autentičan Mediteran, od arhitekture do načina života primoraca, u svijetu kotira kao poseban luksuz, i to zasluženo, kao i to da je ova Mansion Global's lista to i dokazala – pored savremenih i najvećih arhitektonskih dostignuća na ovoj platformi, vila Smokvica- „Mediteran u malom“ je najcjenjenije. Kada kažemo najcjenjenije, ne govorimo prvenstveno o novcu, već o poštovanju svega što Mediteran jeste.

CRNA GORA U KATALOGU NAJBOGATIJIH LJUDI SVIJETA.

Sotheby's je brend koji uživa povjerenje svjetske javnosti i sinonim je za aukcije najvrijednijih umjetnina na svijetu. Ova kompanija se, istovremeno, bavi i prodajom luksuznih nekretnina i asocijacija je za najviše standarde i u ovoj oblasti. Na mapi od 72 države svijeta u kojima ova poslovna imperija niže svoje uspjehe, od 2020. godine se nalazi i Crna Gora. Strastveni kolekcionari umjetnina i nekretnina, koji su jedni od najbogatijih na svijetu, upoznati su od skoro i sa tržištem trofejnih nekretnina širom crnogorske obale i Jadrana. Tako se Vila Smokvica i druge autentične građevine rangiraju kao najcjenjenije na svim meridijanima - o njoj i sličnima na rivijeri pišu globalni mediji u njihovim najboljim editorijalima, kao što su Bloomberg, New York Times, Financial Times, Wall Street Journal.

Vila Smokvica – Sveti Stefan u minijaturi

Rezidencija Smokvica je sagrađena na poluostrvu koje je od čistog Mediterana – stijene sa zelenom oazom borova, čempresa, masline i divlje primorske voćke sa slatkim plodom smokve, do istorijskog nasljeđa same rezidencije jer su se iz ove kuće branili Paštrovići od čestih napada gusara. Rezidencijalni dio kamene vile u kojoj je pisana lokalna istorija čine četiri spavaće sobe, pet kupatila, prostrani dnevni boravak sa trpezarijom i kuhinjom. Kuriozitet je da su unutar stijene na utvrđjenju Smokvica sagrađene i dvije spavaće sobe koje su nekada bile puškarnice. Rustika Mediterana je identitet enetrijera ove vile sa kamenim zidovima, drvenim gredama, i autentičnim primorskim namještajem. Vila, u hladu drevnih borova, ima sedam terasa – gumna spojenih kamenim stepenicama koje pružaju potpunu privatnost. Ostrvo ima i dva izvora slatke pitke vode.

Kuriozitet je da su za sedam vijekova postojanja vile u Reževićima, vlasnici ovog raskošnog primorskog raja bile samo tri porodice – teško je odreći se ovog luksuza koje samo priroda kreira. Pretpostavlja se da je današnja luksuzna nekretnina od istorijskog značaja u početku služila kao karantin za pomorce koji su se vraćali kuci sa dugih plovidbi po svjetskim akvatorijumima, a zatim i kao njihovo odmorište. Naime, nakon širenja kuge u Veneciji 1347. godine, luke na Jadranu su otkazivale gostoprimstvo brodovima za koje se sumnjalo da dolaze iz inficiranih područja. Ovo poluostrvo je bilo prva spona između mora i kopna, i utočište onih koji su morali u izolaciju prije nego što bi zagrlili svoje bližnje. Izolovano i ušuškano između borova,vijekovima je služilo kao lazaret, samostan na ostrvu, te i danas, zbog svog izgleda, ostaje kao stameni izaslanik. Život na njemu kreiran je po mjeri ljubitelja starog i autentičnog Mediterana - i samo rijetki imaju taj ”luksuz” da isti prepoznaju i uživaju u detaljima svakodnevice na obali.

Autentičan Mediteran je luksuz

Osim što je jedna od najzapaženijih nekretnina na portalu Mansion Global, vila Smokvica je konkurenciju nadmasila i cijenom od 7 miliona €, iako je po površini od 200 kvadratnih metara ujedno najmanja od svih pet nekretnina na pomenutoj listi. Poređenja radi, druga na listi je vila u arhipelagu Maldiva sa privatnim bazenom i toboganom koji vodi pravo u Indijski okean. Iako ima 625 kvadratnih metara, cijena joj je 6,5 miliona evra. Trećeplasirana „trougaona kuća” u Kaliforniji površine 490 kvadratnih metara, smještena između dva brda, košta 2,8 miliona eura. Kuća u priobalju Švedske, s površinom 405 kvadrata sa privatnom lukom, koja je na četvrtom mjestu, cijeni se 2,6 miliona eura. Na začelju liste je kuća Mevs u Londonu, koja ima 371 kvadratnih metara a cijena joj je 3,9 miliona eura. Još jednom je dokazano da kvalitet nadmašuje kvantitet pa i kada je u pitanja mjerna jedinica M2. A zašto? Zato što su autentičnost, priroda i nasljeđe vrijednosti koje prevazilaze sve ostale kategorije, pa i u domenu nekretnina.