Zeman poručio građanima da izdrže još pola godine zatvaranja zbog kovid-19

"Optimisti kažu u junu, ja kažem da će se epidemija završiti u septembru. Potpuno je drugačije kada znate da je situacija bezizlazna ili će trajati nekoliko godina ili kad vam predsjednik republike kaže izdržite maksimalno još šest mjeseci"

3498 pregleda1 komentar(a)
Zeman, Foto: Shutterstock

Predsjednik Češke Miloš Zeman poručio je danas građanima da izdrže još šest mjeseci strogih sanitarnih mjera i eventualnih zatvaranja jer će pandemija kovid-19 u toj zemlji biti pobijeđena u septembru kada se vakcinišu svi koji to žele.

"Iako neki kukaju ova katastrofa se bliži kraju... svojevremeno sam pozvao da nosimo maske, poslije sam pozvao da se vakcinišemo. A prema mojoj procjeni najkasnije u septembru ove godine mogao bi da bude vakcinisan veliki dio stanovništva", kazao je Zeman za privatnu češku televiziju CNN Prima Njuz.

On je naglasio da ljudima treba dati nadu, ne lažnu nego realnu a to je vakcina, bez obzira odakle dolazi, bitno da je efikasna, što sada za razliku od prošle godine svijet već ima.

"Optimisti kažu u junu, ja kažem da će se epidemija završiti u septembru. Potpuno je drugačije kada znate da je situacija bezizlazna ili će trajati nekoliko godina ili kad vam predsjednik republike kaže izdržite maksimalno još šest mjeseci", rekao je Zeman.

On je apelovao na Čehe da poštuju oštrije mjere i zatvaranje koje će vlada uvesti od 1. marta, da ostanu kod kuće naredne tri sedmice i kreću se samo u okviru okruga u kome žive i založio se da policija i vojska strogo kažnjavaju one koji krše mjere.

"Kada imate rok na koji će biti zatvaranje mislim da to ljude neće toliko razbjesniti. A s druge strane, tu je kontrola krunom. To znači kad vam neko naplati veliku kaznu drugi put ćete dobro razmisliti", rekao je Zeman.

Predsjednik Češke kao razumnu mjeru označio je i zatvaranje škola i obdaništa ali, kao i vlada premijera Babiša, ne smatra da bi trebalo zatvarati industrijska preduzeća, koja učestvuju sa 32 odsto u BDP Češke, iako posao i porodica predstavljaju u Češkoj najveći izvor zaraze, već da bi samo trebalo uvesti obavezu testiranja radnika i karantin za zaražene.

"Zatvaranje industrije je riskantno. Naravno, u najgorem slučaju možemo i tu da pribjegnemo lokdaunu ali nastojmo prvo da primijenimo one mjere o kojima je već odlučila vlada", rekao je Zeman.

U Češkoj je u subotu otkriveno 7.789 novozaraženih virusom korona, što je oko 1.000 više nego prije nedjelju dana, u bolnicama je trenutno 6.998 kovid bolesnika, od toga 1.523 na odjeljenjima intenzivne njege ili respiratorima, nove su statistike Ministarstva zdravlja.

Od početka pandemije u Češkoj je zaključno sa subotom umrlo 20.339 ljudi zaraženih virusom korona, a po broju umrlih u odnosu na broj stanovnika Češka je u druga u Evropi, poslije Slovačke.

Babiš za rusku vakcinu ako se pokaže bezbijedna

Češki premijer Andrej Babiš rekao je da će Češka pokušati da nabavi rusku vakcinu protiv kovid-19, Sputnjik V, ako se pokaže da je efikasna i bezbijedna.

"Ukoliko se pokaže da je ta vakcina efikasna i bezbijedna za naše građane naravno da ćemo pokušati da je nabavimo i ponudimo ljudima da mogu dobrovoljno njome da se vakcinišu", kazao je Babiš listu Mlada fronta Dnes povodom molbe češkog Zemana predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu da Rusija vanredno isporuči Češkoj Sputnjik V.

Vladimir Putin je na ovu molbu prema riječima Zemana odgovorio pozitivno, međutim, do sada je češka vlada i cio epidemiološki tim stajao čvrsto na stanovništu da se u Češkoj neće koristi vakcine koje nije registrovala Evropska agencija ljekove.

Zeman lobira za to da Sputnjiku V, kao što je učinila Mađarska, bude dovoljna registracija kod češkog ureda za kontrolu ljekova, a premijer Babiš izb,egao je danas odgovor da li je i njemu to dovoljno.