LP: Auto kolona bez razloga kamenovana u Župi

„Jasno je da ne postoji iskrena namjera za pomirenje već naprotiv da se podstaknu podjele i produbi jaz i animozitet između građana istog grada po vjerskoj, političkoj i nacionalnoj osnovi“, navodi se u saopštenju

5730 pregleda24 komentar(a)
Foto: Liberalna partija

Zanemarivanje nacionalizma, velikosrpstva, političke zloupotrebe Srpske pravoslavne crkve i direktno miješanje političkih i ekonomskih centara moći iz susjedne Srbije, prouzrokovali su intenziviranje nasilja u Nikšiću, smatraju u Liberalnoj partiji.

„Jasno je da ne postoji iskrena namjera za pomirenje već naprotiv da se podstaknu podjele i produbi jaz i animozitet između građana istog grada po vjerskoj, političkoj i nacionalnoj osnovi“, navodi se u saopštenju za javnost.

Kako iz te političke partije tvrde auto kolona sa zastavama Crne Gore je u Župi sinoć bila kamenovana bez ijednog razloga.

„Žao nam je što je određene naše sugrađane isprovocirala nikšićka mladost koja je pjevala crnogorske pjesme i nosila crnogoska obilježja koja jednako pripadaju svima bez ozbira na naše razlike. Bilbordi političkog pokreta 'Ne damo Nikšić', iza kojeg snažno stoji Srpska pravoslavna crkva a rođački i episkop Joanikije, postoje na više lokacija u gradu. Auto kolona je po više puta prošla pored svakog od njih. Ne stoje tvrdnje da su učesnicima auto kolone bilbordi smetali na bilo kojoj lokaciji u gradu. Da je tako zašto bi bilbordi bili prihvatljivi u bilo kojem drugom dijelu grada a ne i u Župi. To je manipulacija kako bi se opravdalo nasilje onih koji ne govore istinu kada javno kažu da je mir njihova nacija. U praksi su agresivnog i neprimjerenog ponašanja koje vodi oštećenju privatne imovine, podizanju tenzija i ozbiljnim povredama“, navodi se u saopštenju koje su potpisali učesnici auto kolone i, kako tvrde, svjedoci incidenta u Župi.

„Stavljamo se na raspolaganje nadležnim državnim organima kako bi se utvrdile sve činjenice, spustile tenzije i zaustavila politička propaganda i manipulacija“, zaključuju Jelena Marković, Marjan Međedović, Anka Boljević, Ljubisav, Pavle i Nikola Žižić, Slobodan Žuguć, Ilija i Jole Bojović, Novak Zeković, Dragana Marković i Igor Gojković.