Radulović: Onkološki konzilijum KCCG nije predložio hitan, već redovan transport

"Konzilijum onkologa je i 25. februara indikovao redovan transport, a sinoć mi je u 21.05 sati, kada je sve završeno, poslat i novi nalaz konzilijuma onkologa na kojem se prvi put poslije osam dana indikuje hitan transport pacijentkinje kada je nemoguće u tom trenutku organizovati hitan let"

13487 pregleda23 komentar(a)
Radulović, Foto: TV Vijesti

Onkološki kolegijum Kliničkog centra je u nekoliko dana sačinio dva izvještaja za pacijentkinju Jelenu Đuretić - jedan prema kojem hitan transport do klinike Ačibadem nije neophodan, a drugi prema kojem je hitan transport hitno potreban.

O drugom izvještaju je direktorka KC Ljiljana Radulović obaviještena je u utorak, 21.05 časova, nakon što su građani za svega nekoliko sati sakupili novac za hitan transport.

Direktorka KC Ljiljana Radulović je za „Vijesti“ kazala da bi ustanova obezbijedihitan transport, da je drugi izvještaj onkološkog kolegijuma na vrijeme stigao do nje.

Porodica Jelene Đuretić juče je saopštila da je ta dvadesetosmogodišnjakinja teški onkološki pacijent kojoj je hitno potreban transport do turske klinike, ali da je Konzilijum KCCG za upućivanje u inostranstvo, dao uput da do Ačibadema leti redovnim letom, što ona nije u mogućnosti da izdrži. Nakon toga građani su za svega nekoliko sati prikupili novac za njen transport.

"Utorkom kako i jeste dan kada imamo zasijedanje konzilijuma za upućivanje u inostranstvo, priložena je dokumentacija za pacijentkinju Đuretić, u kojoj je bio i izvještaj onkološkog konzilijuma na kom je indikovan redovan transport pacijentkinje. Na osnovu toga je donijeta odluka. Pored toga, s obzirom da mi je svekrva pacijentkinje pisala mejl i rekla da je indikovan hitan transport, mi smo, da ne bi nešto propustili, nazvali doktora Milana Sorata koji se izjasnio da nema potrebe da se pokreće procedura za hitan transport. Posebno smo akcentovali da se hitni transport ne radi za pacijenta koji leži kući. Dakle, konzilijum onkologa je i 25. februara indikovao redovan transport, a sinoć mi je u 21.05 sati, kada je sve završeno, poslat i novi nalaz konzilijuma onkologa na kojem se prvi put poslije osam dana indikuje hitan transport pacijentkinje kada je nemoguće u tom trenutku organizovati hitan let", rekla je dr Radulović.

Ona ističe da je pred pet članova konzilijuma dr Sorat juče objasnio da je potreban redovan transport.

"Ako je pacijentu potreban hitan transport to znači da je pacijent neposredno životno ugrožen. Da li je neobično da takav pacijent leži kući? Za hitan transport je neophodno da ima makar jedan pregled onkologa. Naši onkolozi tu pacijentkinju nisu vidjeli, nego prave izvještaj na osnovu papira koje dostavlja rodbina. Drugo, što je još medicinski bitnije, neophodno je da ga anesteziolog pregleda i kaže - za ovaj hitni transport je potrebno obezbjediti mašinu za disanje, kiseoničnu potporu, da se izjasni kakva vrsta pratnje i letilice je potrebna. Ništa od tog ne postoji, pacijentkinja je kući, uopšte nije hospitalizovana u Kliničkom centru. O tome se radi", kazala je dr Radulović.

Objasnila je da je Đuretić liječena na jednoj privatnoj klinici u Beogradu i Vojno-medicinskoj akademiji odakle je predloženo da se liječenje nastavi u Ačibademu.

"To nije problem, problem je samo što je zahtjevano, a od nas je zahtjevan redovan transport, što smo odobrili. Da sam bila obaviještena kao što nijesam, KCCG bi obezbijedio hitan transport bez ikakvog problema. Za hitni transport je potrebna i sasvim druga dokumentacija, a ne ona koja je priložena konzilijumu. Neophodni su pregledi, jer je to ipak put do Turske. Ako ne bi prehodno pripremili i anesteziologa i anestetičara, mogli bi životno da ugrozimo pacijenta kom je neophodan hitni transport. Ovo je moglo drugačije da se riješi", rekla je ona.