Zbog glumačkih uspjeha život im pretvoren u pakao

Dječje filmske zvijezde pronašle se u dokumentarcu o Britni Spirs

5391 pregleda1 komentar(a)
Mara Vilson danas je uspješna spisateljica, Foto: Ari Scott

Tek što je prikazan dokumentarni film “Framing Britney Spears” u kojem se opisuje na koji je način slavna pjevačica Britni Spirs od dječje zvijezde postala žena koju su uništili mediji i porodica, počele su da se javljaju nekadašnje dječje filmske zvijezde kojima je nakon početnih glumačkih uspjeha život takođe pretvoren u pakao.

Tako se, na primjer, kolumnom u “New York Timesu” oglasila Mara Vilson koja je sa šest godina glumila u filmu “Mrs. Doubtfire” s Robinom Vilijamsom, a sa 10 u filmu “Matilda” sa Denijem de Vitom. Ona navodi kako su je mediji poslije tih filmova “seksualizovali”, novinari su je pitali da li ima momka, koji joj je glumac najseksipilniji i što misli o tome što je Hju Grant uhapšen zbog provoda s prostitutkom.

“Bilo mi je simpatično kada su mi 10-godišnjaci slali pisma u kojima su pisali da su zaljubljeni u mene. Ali ne i kada su to radili 50-godišnjaci. Kada sam napunila 12 godina moje fotošopirane fotografije objavljivane su na porno internet stranicama“, napisala je Mara Vilson dodajući: “Nikada nisam bila seksualno uznemiravana na snimanju filma. Seksualno uznemiravanje dolazilo je od javnosti i medija”.

Zašto se to događalo? Ona misli da je narativ takav da se smatra da su ta djeca tražila slavu, pa je onda normalno da ih napadaju, kao i da su ti slavni klinci to i zaslužili. I zato kaže kako su joj neki djelovi života Britni Spirs bliski, iako ona nikada nije dosegla taj nivo tabloidne popularnosti. Spaslo je to što je imala podršku roditelja i što su oni njen zarađeni novac čuvali kao njenu ušteđevinu. Svoju posljednju filmsku ulogu imala je sa 13 godina, a danas je spisateljica.

Priču sličnu onoj Britni Spirs ispričala je i Rivka Rejes koja je imala 10 godina kad je glumila u filmu “Rock’n’roll škola” (School of Rock) s Džekom Blekom u glavnoj ulozi. Kaže kako je poslije prikazivanja filma postala meta opsjednutih obožavalaca, kako je bila seksualizovana kao maloljetnica i kako su odrasli muškarci komentarisali da jedva čekaju da proslavi 18. rođendan. Kaže kako je mediji nisu maltretirali, ali su je maltertirali školski drugovi.

“Kada sam se poslije snimanja filma vratila u školu, oni su me ili voljeli ili mrzjeli, nije bilo sredine”, prisjetila se.

Nadala se da će prestati da bude “ona mala iz filma ‘Rock’n’roll škola’”, ali kako se to nije dogodilo priznaje da je razdoblje njenog života od 14. do 24. godine obilježila zavisnost od hrane, seksa, droge, alkohola i samopovređivanje.

Prije tri godine se “očistila”, danas radi za jednu kozmetičku kompaniju i samo povremeno glumi.