Bečić i Krivokapić u Pljevljima: Štititi domaće proizvođače, a ne uvozničke lobije

Premijer je obećao da će država preduzeti sve što je u njenoj moći da obezbijedi zdravu konkurenciju i zaštiti domaću proizvodnju

7285 pregleda8 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora mora razvijati poljoprivredu, kao garanciju dugoročnog opstanka države, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i dodao da se mora podstaći i zaštititi domaća proizvodnja.

Bečič i premijer Zdravko Krivokapić sastali su se danas predstavnicima Unije udruženja stočara sjevera Crne Gore, u selu Ljeska u Pljevljima.

Bečić je kazao da je spreman da doprinese rješavanju izazova sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u Crnoj Gori.

„Poljoprivredu i proizvodnju moramo razvijati, jer su garancija dugoročnog opstanka Crne Gore. Moramo diverzifikovati poljoprivredu i turizam, a uz to podstaći i zaštiti domaću proizvodnju i jačati poljoprivredu. Nažalost, nešto što je unazad 30 godina urušavano ne može biti popravljeno za 30 dana“, poručio je Bečić.

On je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, naveo da su uvoznički lobiji jedan od glavnih problema koji su razarali domaću proizovodnju.

Bečić je i ocijenio neprihvatljivim činjenicu da se ogromna novčana sredstva izdvajaju za uvoz proizvoda koje Crne Gora već ima kao svoje sopstvene.

Zato, kako je rekao, predstavnici nove vlasti neće štititi takozvane uvozničke lobije, već domaće proizvođače.

Krivokapić je obećao da će država preduzeti sve što je u njenoj moći da obezbijedi zdravu konkurenciju i zaštiti domaću proizvodnju.

On je pozvao velike markete da daju prioritet domaćim proizvođačima i njihovim proizvodima.

Krivokapić je podsjetio na neprihvatljivu činjenicu da se prilikom uvoza mesa plaća porez na dodatu vrijednost (PDV) od sedam odsto, dok prilikom otkupa iznosi 21 odsto.

On je kazao da je nedopustivo da stočari koji su planirali da prodaju jagnjad, ili neko drugo meso, to ne mogu da urade, jer se više isplati uzimati uvezenu robu nego koristiti domaću.

Predsjednik Unije, Milko Živković, kazao je da je sastanak prilika da se zajedno sagleda zašto se sela „prazne“, a crnogorski seljak loše živi.

On je poručio da proizvodi iz raznih područja države – sjevera, Zete, Bjelopavlića i Ulcinja, moraju naći prostor na crnogorskom tržištu.

Poljoprivrednik iz Petnjice i potpredsjednik Unije, Almin Adrović, smatra da je krajnje vrijeme da se obrati pažnja na brojne probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju poljoprivrednici.

Član Upravnog odbora Unije, Vučko Pešić, saopštio je da je cilj da što više mladih ljudi ostane na selu.

On je kazao da je razočaran što su do sada sva obećanja da će država ulagati u sektor poljoprivrede, naročito na sjeveru, ostala neispunjena.

Poljoprivrednici smatraju da su sada posljednji momenti da se naprave ozbiljni koraci koji će usporiti migraciju sa sjevera i sačuvati poljoprivrednu proizvodnju.