Pravdu vraćaju sa kapije

Menadžment podgoričke "Čistoće" nije ispoštovao sudsku odluku da bivšeg zaposlenog Denisa Hota vrate na radno mjesto

11811 pregleda8 komentar(a)
Sa pozicije rukovodioca službe za eksploataciju mehanizacije i vozila Hot preraspoređen na mjesto samostalnog referenta, Foto: Savo Prelević

Menadžment podgoričke "Čistoće" nije ispoštovao zakonski rok za izvršenje pravosnažne presude prema kojoj je bivšeg zaposlenog Denisa Hota trebalo da vrati na posao.

Hot je, prvog dana marta, odmah po dobijanju informacije o ishodu sudskog postupka, pošao u "Čistoću", ali su ga, kako tvrdi, vratili već sa kapije. Isto je doživio i prije dva dana, nakon što je od "Čistoće", u već prekoračenom roku za dobrovoljno izvršenje presude, dobio ugovor o radu.

Osnovni sud u Podgorici donio je nedavno presudu u korist Hota, prema kojoj je preduzeće "Čistoća" u obavezi da njegov ugovor o radu na određeno transformiše u ugovor na neodređeno vrijeme, te da Hota rasporedi na radno mjesto u skladu sa njegovom stručnom spremom i sposobnostima.

Istovremeno, "Čistoća" je u obavezi da u roku od osam dana od dana pravosnažnosti presude, Hotu nadoknati sudske troškove, u iznosu 625 eura.

Iz "Čistoće" su "Vijestima" u petak odgovorili da će "ovo Društvo po presudi postupiti u zakonskom roku".

Istog dana, Jelena Raonić, advokatica Denisa Hota redakciji je kazala da je presuda pravosnažna i izvršna, te da su njenim dostavljanjem tužiocu ispunjeni uslovi za njeno izvršenje i da je na "Čistoći" da li će to učiniti dobrovoljno ili prinudno.

Hot je "Vijestima" rekao da je 1. marta, istog dana kad je dobio presudu, pošao u "Čistoću". Tada su ga, kako je ispričao, vratili.

Iz "Čistoće" mu je na potpisivanje 8. marta dostavljen ugovor o radu. Hot je, kako je rekao "Vijestima", odbio da potpiše takav ugovor, jer je u njemu stoji da treba da stupi na rad istog dana, pa je uputio dopis "Čistoći" da isprave datum na 9. mart, kako bi i da mu na potpisivanje dostave tako korigovan ugovor.

"Nadam se da mi neće biti zabranjen ulazak u prostorije društva, kao što je to bio slučaj 1. 3. 2021. godine", naveo je on u dopisu koji je uputio "Čistoći", a u koji su "Vijesti" imale uvid.

Prije spora koji je završio na sudu, to komunalno preduzeće sa Denisom Hotom zaključilo je više ugovora na određeno vrijeme, od čega dva na po tri mjeseca, jedan ugovor na 12 mjeseci i tri ugovor po mjesec.

Po isteku posljednjeg od 18. oktobra 2019. "Čistoća" je donijela rješenje o prestanku radnog odnosa. Hot je prema svim ugovorima bio zaposlen kao rukovodilac u službi za eksploataciju mehanizacije i vozila. To radno mjesto, kako piše u obrazloženju presude, prepoznato je Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

"Iz čega proizilazi da je tuženi, kao poslodavac, imao trajnu potrebu za ovakvim zaposlenjem", piše u obrazloženju presude.

Zbog toga, kako se dodaje, i ugovori koje je "Čistoća" zaključila sa Hotom, nisu bili u skladu sa Zakonom o radu, i poslodavac je bio u obavezi sa da sa njim umjesto ugovora na određeno, zaključi ugovor na neodređeno vrijeme.

U obrazloženju presude ukazuje se da se ugovor o radu može zaključiti na određeno vrijeme ali "radi obavljanja poslova čije je trajanje unaprijed određeno ili je uslovljeno nastupanjem okolnosti ili događaja koji se nisu mogli predvidjeti. Zbog navedenog, jasno je da tuženi zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme koristio suprotno cilju zbog kojeg je propisana mogućnost zasnivanja radnog odnosa na vrijeme čije je trajanje unaprijed određena. Ovakva zakonska odredba upravo ograničava poslodavca da, kad god zaželi, sklapa ugovore na određeno vrijeme", piše u obrazloženju presude i dodaje da je rješenje o prestanku radnog odnosa koje je "Čistoća" donijela u slučaju Denisa Hota - nezakonito.

Hot je diplomirani mašinski inženjer. Prije nego je dobio posao u podgoričkoj "Čistoći", više godina je bio zaposlen u austrijskoj kompaniji čija je kćerka firma poslovala u Crnoj Gori.

U tom komunalnom preduzeću radni odnos započeo je na osnovu konkursa koji je objavljen u februaru 2018. Njegov posljednji ugovor istekao je 22. novembra 2019. Ukupno, kako se navodi u obrazloženju presude, Hot je u "Čistoći" bio zaposlen 21 mjesec.

Zbog više zaključenih ugovora na određeno, kako se dodaje, obraćao se predsjedniku sindikata i izvršnom direktoru Andriji Čađenoviću, ali nikada nije dobio odgovor.

"Nakon ovog rješenja o otkazu, predsjednik Sindikata je došao na mjesto rukovodioca Sektora, odnosno na mjesto koje je on obavljao prethodno", piše u obrazloženju presude.

Hot navodi i da kad je prvi put zaključio ugovor na određeno na tri mjeseca, nikada nije spominjano da je ugovor o radu zaključen zbog povećanog obima posla, već je na konkursu bilo naznačeno popuna predviđena sistematizacijom iz 2017.

Novim ugovorom, Hot je raspoređen na radno mjesto samostalnog referenta, za koje je neophodan VII1 stepen kvalifikacije i godina radnog iskustva.

On podsjeća da ima deset godina iskustva, a da je mjesto rukovodioca, od trenutka kad je njemu uručen otkaz o radu, popunjeno, te je novim ugovorom - degradiran.

Glavni grad platio je nedavno više hiljada eura nakon što je Miodrag Đukanović, zaposlen u Službi zaštite i spasavanja, podnio protiv tadašnjeg komandira, sada izvršnog direktora "Čistoće", prijavu za zlostavljanje na radu. Đukanović je četiri godine proveo na sudovima, dokazujući da je kao vatrogasac-spasilac, vođa grupe, bio žrtva mobinga bivšeg komandira Andrije Čađenovića. Pravosnažnom presudom u korist Đukanovića, Čađenović je proglašen za mobera.

Protiv Čađenovića i drugih lica ranije je podnijeto više prijava zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.

Menadžment "Čistoće" odbacio je takve tvrdnje.