Zapis duše pjesnika prave Pive

Izdavači knjige su ,,Štampar Makarije" i ,,Oktoih" iz Podgorice

331 pregleda0 komentar(a)
Kosta Radović, Foto: Svetlana Mandić
14.12.2017. 08:35h

Nova knjiga Koste Radovića “Čuj nebo, vidi zemljo”, koju su zbog sadržajnosti i raznovrsnosti tema prozvali enciklopedijom Pive promovisana je u Nikšiću, u okviru književne tribine “Svobodijada”, koju organizuje Udruženje književnika Crne Gore.

Kosta Radović je, kako to reče, akademik Zoran Lakić, pjesnik Pive i kada piše prozu. Prema Lakićevim riječima Piva u stvaralaštvu ima dva velikana - akademika Obrena Blagojevića, u društvenim naukama, i Kostu Radovića, u oblasti književnosti.

„Kosta Radović je odista osoben stvaralac. Pisac je neizbježnih romana, zanimljivih pripovjedaka, zapaženih zbirki pjesama, plodni žurnalista i nenadmašni publicista. U centru njegovog raznovrsnog stvaralaštva su čovjek i Crna Gora“, kazao je Lakić.

Ono što je kod Radovića nedostižno za druge, prema riječima Lakića, to su spojevi epoha. On u knjizi „Čuj nebo, vidi zemljo“, prema riječima akademika, pravi paralele nekadašnjeg i sadašnjeg, dok mu je omiljena tema savremeni globalizam.

„Kada sam čitao ovu knjigu činilo mi se kao da izlazim iz jedne sobe i ulazim u drugu sobu iste kuće. A razlika u vremenu je baš onolika kolika je razlika pomeđu Hrista i našeg vremena. Zaključio sam da je to profesionalna nadarenost. Ili bolje reći, dar Božji. Talenat. Niko u tome, po meni, nije ravan Kosti Radoviću“, istakao je Lakić.

Doc. dr Draga Bojović kazala je da iako je dominantni motiv nove Radovićeve knjige potopljena i stradala Piva ona „štivo analizira kao književno svjedočenje o jednom vremenu i prostoru i njegov zapis duše“.

„Štivo izbija kao nagomilani vapaj kroz priče koje dišu jednostavnošću pričanja i kompleksnošću značenja i simbola. U pričama je iskazano i poštovanje prema književnicima i pjesnicima, ljudima iz zavičaja, i običnim, i onim drugim ljudima uopšte“, kazala je Bojović.

Prema njenim riječima autor je oslobođen svake sujete što pričama daje dimenziju više, a one opet odišu „nevjerovatnom iskrenošću koja ima obilježje dječijeg fanatizma“. U osnovi Radovićević priča su, istakla je ona, ljubav i čovjek, a iako je svaka priča „začinjena“ nekom posebnom stvaralačkom bojom ono što ih objedinjuje je vapaj.

Veče je vodila urednica tribine, pjesnikinja Milica Bakrač, dok su odlomke iz knjige čitali Marija Janjušević i autor.

Izdavači knjige su "Štampar Makarije" iz Beograda i ,,Oktoih" iz Podgorice.