Grčić: Zahvaljujući pjesmi “Tick Tock” upoznala sam novu verziju sebe

Mlada Splićanka koja će predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Roterdamu, priprema se uveliko za ovo takmičenje

8285 pregleda0 komentar(a)
Uveliko sprema nastup na Eurosngu, Foto: Borna Hrdžina

Još od kako se pojavila na takmičenju “The Voice” hrvatska pjevačica Albina Grčić skrenula je pažnju na sebe. Dvadesetdvogodišnja Splićanka dodatno je zaintrigirala javnost prvim singlom “Imuna na strah”, no ipak kad je hrvatsko takmičenje za izbor predstavnika na Eurosongu u pitanju, Albina nije važila za favorita. Ipak, njena pjesma “Tick Tock” osvojila je i žiri i publiku, a Albina trijumfovala sa najviše glasova na ovom takmičenju ostavivši iza sebe iskusne kolege među kojima su Kristijan Rahimovski, Sandi Cenov, Toni Cetinski, klapa Cambi.

“Od pobjede je prošlo nekoliko sedmica, ali osjećaj sreće još uvijek traje, pogotovo jer se neprestano događaju lijepe i pozitivne stvari vezane za moju pjesmu „Tick-Tock“. Prije desetak dana objavljen je spot, poruke podrške još uvijek stižu, pripreme za Roterdam su u punoj snazi, sve to doprinosi stvaranju pozitivne energije kojom smo se tim i ja okružili i koja nas dodatno motiviše da u narednim mjesecima damo sve od sebe kako bismo samu izvedbu podigli na još viši nivo”, kaže o utiscima nakon pobjede na Dori za Vijesti Albina.

Njenu pjesmu “Tick Tock” potpisuje iskusni autor Branimir Mihaljević koji već ima iskustva kad je u pitanju ovo takmičenje. Naime, prije nekoliko godina na Eurosongu je kao predstavnica Hrvatske njegovu pjesmu pjevala Franka Batelić. Albina je imala želju da se baš sa njegovom pjesmom pojavi na Dori, a upravo ju je pjesma “Tick Tock” osvojila na prvo slušanje.

“Branimir i ja smo, prije nego je singl nastao, pričali o tome da na Doru prijavimo pjesmu za koju vjerujemo da može ostvariti odlične rezultate i koja bi bila popraćena izvedbom u koraku s trendovima. U tom se razdoblju još nisam mogla zamisliti kako pjevam pjesmu kao što je „Tick-Tock“ jer sam do tada većinom pjevala balade, a već me demo verzija koju sam prvi put čula u Branimirovom studiju „oduvala“. Tada nisam bila sigurna jesam li pravi izbor za takav zvuk, ali Branimir je vjerovao u mene i kad sam stala za mikrofon, bilo je kao da sam upoznala jednu novu verziju sebe koja mi se odmah svidjela”, prisjeća se Albina.

Nakon pobjede, mlađe generacije odmah su prihvatile pjesmu sa kojom će se Albina takmičiti u Roterdamu, a na pitanje koliko je teško naći numeru koja je moderna i prati trendove, otkriva:

Albina Grčićfoto: Milisav Žabarović

“Tek sam krenula graditi muzičku karijeru i nemam dovoljno iskustva kako bih mogla ponuditi objektivan odgovor na pitanje koliko je teško pronaći dobru pjesmu koja prati svjetske trendove, ali upravo je to zvuk kojem težim kad je u pitanju muzika koju snimam i drago mi je da pozitivni komentari nakon Dore potvrđuju da smo tim i ja ostvarili taj cilj”, ponosna je ona.

Pjesma “Tick tock” zvuči poput svjetskih hitova, možda i zato što je snimljena na engleskom jeziku. Međutim u pjesmi postoji jedna dionica na hrvatskom jeziku koja kod domaće publike privlači mnogo više pažnje, pa uglavnom pri snimanju covera fanovi uglavnom pjevaju taj dio.

“Uvijek mi je drago čuti da slušaocima pjesma zvuči moderno! „Tick-Tock“ ima tri verzije: englesku, hrvatsku i takozvanu „Dora verziju“, verziju kojom ćemo nastupiti i na Eurosongu”, otkriva Albina koja je na Dori imala zahtjevan scenski nastup, pa nije bilo jednostavno uskladiti ples i pjevanje.

“Volim izazove pa sam razdoblje prije Dore provela u velikim pripremama kako bih to što uspješnije savladala. Divni, talentovani ljudi kojima sam se u tom razdoblju okružila, bili su mi velika podrška u tome”, priznaje mlada Splićanka.

Mnogi su nakon Dore komentarisali da takmičenje odavno nije bilo jače kad je konkurencija u pitanju, a upravo se nakon festivala najviše slušaju, pored Albinine, pjesme koje su pjevali mlađi takmičari među kojima su ToMa, Mia Negovetić i Nina Kraljić.

“Drago mi je da sam imala priliku učestvovati na vrlo jakoj Dori. Bilo je puno pjesama koje su se isticale, a neizmjerno me raduje da smo imali priliku vidjeti brojna nova lica. Već sam u nekoliko navrata rekla da mi je jedna od najdražih pjesama s ovogodišnje Dore bila Bernardina „Colors“, a to mislim još uvijek”, otrkiva Albina koja je pjesma njoj bila favorit na ovogodišnjem takmičenju.

Često numere za Eurosong za samu prezentaciju na festivalu budu odrađene u nekoliko varijatni - instrumental remiks, snimaju se na nekoliko jezika, tako da i Albina i njen tim već imaju strategiju kako će predstaviti pjesmu, ne samo na Eurosongu već i do početka takmičenja.

“Odmah po završetku Dore smo počeli sa pripremama za Roterdam, trenutno smo potpuno fokusirani na pripremu nastupa, proces još traje i svakako ćemo je iznijeti na najbolji mogući način”, obećava muzičarka o čijim se nastupima na takmičenju “The Voice” još uvijek priča.

Nakon pobjede na Dori odmah su skočili pregledi klipova sa tog takmičenja u kojima je Albina. No, prije učešća na Dori publika je imala priliku da čuje i Albinin singl „Imuna na strah“, a sve joj je to pomoglo da je publika upozna.

“The Voice je bilo jedno divno iskustvo koje ću zauvijek pamtiti i zahvaljujući kojem sam naučila puno o pjevanju, muzici, ali i o sebi. Moj singl ‘Imuna na strah’ dodatno me publici predstavio kao pjevačicu, pjesma se našla na Top 40 listi najemitovanijih pjesama u Hrvatskoj te je objavljena relativno nedavno - u oktobru prošle godine”, zaključuje Albina.

Ne želim zanemariti obrazovanje

Njen uspjeh kad je muzika u pitanju neće je odaljiti od knjige. Naime, Albina je studentkinja engleskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u rodnom Splitu. Živi s bakom koja joj je najveća podrška.

Šest godina je u muzičkoj školi svirala klavir, a kao osmogodišnjakinja uplovila je u svijet muzike. Prekretnica joj je bio školski mjuzikl koji ju je definitivno okrenuo muzici. Već sa 16 godina proglašena je tinejdžerskom zvijezdom i često je nastupala u Splitu.

“Uz engleski jezik i književnost, studiram i istoriju. Trenutno mi je velika želja posvetiti se radu na muzičkoj karijeri, ali ne želim zanemariti obrazovanje. Volim učiti i mogu se zamisliti kako radim u struci. Ponekad je zahtjevno uskladiti akademske i muzičke obaveze, ali uspijevam”, tvrdi Albina.