Razmotriće izmjene propisa za vještačke tjelesne oplodnje

Predlog CEGAS-a da se usvoji novi zakon za liječenje neplodnosti dostavljen resoru zdravlja

3039 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Ministarstvu zdravlja dostavljen je predlog Centra za građanske slobode (CEGAS), kojim su iz te organizacije Vladi sugerisali izmjene važećeg propisa koji se tiču liječenja neplodnosti. Predlog je upućen u okviru javnih konsultacija koje je objavio Generalni sekretarijat Vlade, u cilju priprema godišnjeg programa rada za 2021. godinu.

Poziv je objavljen 22. februara, a zainteresovani su do 1. marta mogli da dostave predloge i sugestije. Iz Vlade su prije dva dana saopštili da su dobili ukupno 361 predlog, odnosno sugestiju.

Među predlozima je i zahtjev CEGAS-a kojim traže izmjene važećeg propisa za liječenje neplodnosti medicinski potpomognutom oplodnjom.

“Predlog je dostavljen resoru i može biti uzet u razmatranje u narednom periodu”, piše u izvještaju Generalnog sekretarijata Vlade.

Važeći Zakon o liječenju neplodnosti asistiranim reproduktivnim tehnologijama usvojen je još 2009. U obrazloženju kojim traže izmjene i usvajanje novih propisa, iz CEGAS-a su naveli da je to neophodno jer važeći zakon “ne prepoznaje ključne savremene mogućnosti liječenja neplodnosti”.

“U njemu nije predviđena zakonska mogućnost uvoza, a ni izvoza reproduktivnog materijala (jajne ćelije, spermatozoida, embriona...). Ne poznaje ni obavezno postojanje banke u kojoj će se čuvati reproduktivni materijal, a sve u svrhu planiranja i ostvarivanja porodice, kao i pospješivanja nataliteta u Crnoj Gori. Ne prepoznaje ni mogućnost surogat materinstva”, kazali su iz CEGAS-a.

Važećim zakonom definisano je doniranje ćelija, ali ideja nije zaživjela u praksi. Izmjene zakona predložene su prvi put 2016, dvije godije kasnije Vlada je utvrdila predlog, ali on četiri mjeseca kasnije nije dobio i podršku većine u Skupštini. Godine 2019. Vlada je utvrdila skoro istovjetan tekst, ali je taj predlog odlukom Skupštine arhiviran u novembru.

Medicinski potpomognuta oplodnja omogućava da se oni koji imaju problema sa plodnošću - žene bez partnera, te muškarac i žena u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, ostvare kao roditelji.

Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju, na teret Fonda za zdravstveno osiguranje moguća su tri pokušaja MPO.