Kosovo otvorilo ambasadu u Jerusalimu

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova objavilo je danas na Tviteru da je otvaranjem ambasade „konačno ispunjeno obećanje dato u Ovalnom kabinetu“

11606 pregleda10 komentar(a)
Ambasada u Jerusalimu, Foto: Tviter/MFA Kosovo

Kosovo je danas otvorilo ambasadu u Jerusalimu i pridružilo se Sjedinjenim Državama i Gvatemali kao jedinim državama koje imaju ambasade u tom gradu, čiji je status u srcu izraelsko-palestinskog konflikta.

Kosovo je prošle godine, uz posredovanje SAD, obećalo da će otvoriti ambasadu u Jerusalimu kada uspostavi odnose sa Izraelom.

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova objavilo je danas na Tviteru da je otvaranjem ambasade „konačno ispunjeno obećanje dato u Ovalnom kabinetu“.

Izrael nove odnose sa Kosovom smatra dijelom šire normalizacije sa arapskim i muslimanskim zemljama u skladu sa sporazumom postignutim za vrijeme mandata bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Vasel Abu Jusef, član izvršnog odbrora Palestinske oslobodilačke organizacije, klazao je da je otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu u suprotnosti sa rezolucijama UN i da mu je svrha „slabljenje palestinskog cilja“.

Juče, kako prenosi Rojters, nije saopšteno kada će ambasada zvanično početi sa radom.

U četvrtak, Češka Republika je otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu, ispostavu ambasade u Tel Avivu, što su takođe osudili Palestinci i Arapska liga.

Status Jerusalima je jedna od najvećih prepreka za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca, koji uz veliku međunarodnu podršku žele Istočni Jerusalim, koji je Izrael osvojio u ratu 1967, za svoju prijestonicu.