CGO: Vlada da počne sa kampanjom informisanja o vakcinaciji

Koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš kazala je da podaci ukazuju da je broj vakcinisanih u Crnoj Gori do sada manji do 200 dnevno i da dodatno brinu pojedine informacije o vrlo malom broju vakcinisanih zdravstvenih radnika

11648 pregleda3 komentar(a)
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) apelovao je na Vladu i Ministarstvo zdravlja da hitno pokrene kampanju informisanja građana o vakcinaciji protiv koronavirusa zbog, kako su naveli, poražavajućih rezultata dosadašnjeg procesa imunizacije.

Koordinatorka programa Ljudska prava Tamara Milaš kazala je da podaci ukazuju da je broj vakcinisanih u Crnoj Gori do sada manji do 200 dnevno i da dodatno brinu pojedine informacije o vrlo malom broju vakcinisanih zdravstvenih radnika.

„Iako je proteklo skoro dva mjeseca od usvajanja Nacionalne strategije za uvođenje, distribuciju i primjenu kovid-19 vakcina, Ministarstvo zdravlja još nije pokrenulo osmišljenu i masovnu kampanju kroz koju bi se građani i građanke informisali o potrebi da se vakcinišu čime se ograničile teže posljedice zaraze korona virusom“, navela je Milaš.

Ona je napomenula da strategija daje detaljan plan i opis kampanje za vakcinisanje, odnosno imunizacije stanovništva na koronavirus.

„Shodno Akcionom planu koji prati Strategiju, kampanja je trebala početi još 1.februara donošenjem Strategije za komunikacionu kampanju, i to sa izradom elektronskih i štampanih materijala i povremenim ispitivanjima javnog mnjenja“, kazala je Milaš.

Prema njenim riječima, toliko kašnjenje kampanje, u okolnostima kad je vrijeme dragocjeno, uz nepoštovanje propisanih mjera u cilju suzbijanja pandemije, doprinosi i drastičnom povećanju broja zaraženih i umrlih tokom posljednjih nekoliko mjeseci, a posebno u posljednja dva dana.

Milaš je poručila da je izuzetno važno krenuti odmah sa kampanjom o vakcinaciji i ne čekati da stigne veći broj vakcina, jer se, kako je rekla, stavovi građana o vakcinaciji neće promijeniti „preko noći“.

„Ova potreba je naglašena i zbog podijeljenih mišljenja građana i nepovjerenja u učinkovitost nekih dostupnih vakcina“, naglasila je Milaš.

CGO, kako je rekla, apeluje na Vladu i Ministarstvo zdravlja, da u saradnji sa medijima, relevantnim organizacijama koje se bave zaštitom javnog zdravlja, kao i istaknutim aktivistima i drugim društvenim subjektima što hitnije i detaljnije počnu informisati građane o značaju vakcinacije.

Milaš je dodala da razumiju da uslijed prezauzetosti i sveobuhvatnih aktivnosti nabavke većeg broja vakcina i borbe sa koronavirusom na drugim frontovima, predviđene aktivnosti u vezi za informisanjem građana i podizanja njihove svijesti o važnosti imunizacije, nijesu u mogućnosti da sami koordiniraju iako to može ukazati i na izostanak adekvatne organizacije.

„Zato treba razviti multisektorsku saradnju, mobilisati sve zainteresovane strane i hitno formirati profesionalni tim za komunikaciju koji će doprinijeti da se sa kampanjom krene što prije i u skladu sa planom za vakcinaciju pripreme neophodni edukativni i informacioni materijali za javnost“, zaključila je Milaš.