Crna Gora - Francuska: Odbrana i brzina vode u polufinale

"Ako budemo imali brzinu kao protiv Srbije, moguće je da pretrčimo i Francusku. Kada smo bili svježi isto što i Srbiji smo uradili i Danskoj, „ubili” smo ih kontrama. Svi će imati probleme sa nama ako budemo igrali tako, samo je potrebno da izradimo prave akcije i da dajemo pravovremene pasove", rekao je Johanson

86 pregleda18 komentar(a)
jovanka radičević, Foto: Ihf.info
12.12.2017. 10:43h

Titula 2012. i 4. mjesto 2014. godine na prvenstvima Evrope, olimpijsko srebro u Londonu prije pet godina. Tri puta su rukometašice Crne Gore stizale do polufinala na velikim takmičenjima, večeras će imati šansu da stignu do „pokera”, i to na jedinom šampionatu koje im fali u kolekciji - Svjetskom prvenstvu.

„Lavice” će se večeras (20.45) u Lajpcigu sudariti sa fizički možda i najjačom selekcijom na svijetu, Francuskom, koju vodi legendarni Olivije Krumbholc. Čovjek koji je osvojio titulu 2003. u najnevjerovatnijem finalu u istoriji (Mađarska vodila 25:18 u 52. minutu i izgubila nakon produžetaka) se poslije trogodišnje pauze lani vratio u nacionalni tim i odmah uzeo olimpijsko srebro i evropsku bronzu.

Sada želi i treću vezanu medalju, ali će mu na tom putu stajati Crna Gora i švedski stručnjak Per Johanson, koji ne uzmiče pred 59-godišnjakom iz Lonžvila i njegovim izabranicama.

"Stvarno volim stil igre Francuske, koji se, kao i kod Crne Gore i Švedske, fokusira na jaku odbranu. Francuskinje su godinama izuzetno jake u defanzivi i moramo da budemo dobre fokusirani, da ih pomjeramo što više, da pravimo dobre šanse. Francuska i u napadu solidne igrače, ali je njihova glavna snaga odbrana. Ako budemo igrali kako možemo, imaćemo dobru šansu da pobijedimo", optimista je 47-godišnji stručnjak.

Crna Gora je u osmini finala odigrala fenomenalno protiv Srbije i do pobjede stigla mnogo lakše nego što bi se moglo zaključiti po konačnom rezultatu (31:29). Jovanka Radičević i drugarice su dale mnogo lakih golova iz kontri i brzog centra, dva puta su pogodile i sa centra, ali je teško očekivati da tako pretrče i izuzetno brze tamnopute igračice Francuske. Johanson je, međutim, ubijeđen da je slična igra moguća i protiv večerašnjeg rivala.

"Ako budemo imali brzinu kao protiv Srbije, moguće je da pretrčimo i Francusku. Kada smo bili svježi isto što i Srbiji smo uradili i Danskoj, „ubili” smo ih kontrama. Svi će imati probleme sa nama ako budemo igrali tako, samo je potrebno da izradimo prave akcije i da dajemo pravovremene pasove".

Recept za pobjedu je više nego jasan - izuzetno jaka odbrana i brza tranzicija, miks jugoslovenske i skandinavske rukometne škole.

"Cilj je da uradimo sve ono što probamo cijeli šampionat - da igramo odbranu kao protiv Srbije i Danske. Protiv Srbije smo u prvom poluvremenu odigrali taktički odlično u prvom poluvremenu, a drugo je bilo prepuno trke. Za Francusku je najvažnija odbranamoramo da je odigramo odlično da bismo imali šansu. Utakmica neće biti tako otvorena kao protiv Srbije, ali kada nađemo šansu i kad krenemo u kontru, moramo da idemo sa 100 odsto mogućnosti. Biće teže nego do sada, neophodno je da nam akcije i šutevi budu izgrađeni".

„Lavice” su u Njemačku otišle sa ciljem da se domognu makar osmine finala, a za to su morali da strepe do posljednjeg minuta završne utakmice sa Brazilom u grupi. Nakon tog remija kao da je veliki teret pao sa leđa igračicama, što je primijetio i Johanson.

"Nešto se desilo poslije Brazila. Djevojke su opuštenije, relaksiranije, i sad mogu da daju maksimum. Pritisak na ramenima postoji, ali je manji nego ranije, a timski duh i atmosfera su veoma dobri. Znamo da će biti teško protiv Francuskinja, koje su jake, ali mislim da možemo to da iskoristimo. Imaju dosta mišića, ali su i teške, pa možemo da stignemo da ih fauliramo. Nisu male i prebrze kao Japanke, više će nam odgovarati", zaključio je Johanson.