Radnici Čeličane na prinudnom odmoru

Turski Tosčelik, vlasnik Željezare do 16. aprila privremeno kući poslao oko 50 radnika

5415 pregleda6 komentar(a)
Tosčelik nema potpisan ugovor za električnu energiju: Iz nikšićke čeličane, Foto: Svetlana Mandić

Radnici pogona Čeličane nikšićke Željezare “Tosčelik”, kako “Vijesti” nezvanično saznaju od danas do 16. aprila poslati su na prinudni odmor.

Riječ je o oko 50 zaposlenih. Radnici nijesu dobili informaciju zbog čega su poslati na prinudne odmore, već ih je samo pozvala kadrovska služba da potpišu rješenja za odmore koja su već bila otkucana. Na lageru, prema saznanjima “Vijesti” nema starog željeza, a Tosčelik nema potpisan ni ugovor za električnu energiju. Sve to je, ističu zaposleni, dovoljan razlog da budu zabrinuti za svoju i za egzistenciju svojih porodica.

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno do kraja sedmice očekuju da se u Željezari pojavi vlasnik fabrike, a zaposleni pretpostavljaju da je razlog upravo neriješena situacija sa cijenom električne energije.

“Vijesti” su uputili pitanja menadžmentu Tosčelika zbog čega su radnici Čeličane poslati na prinudni odmor, da li će u tom pogonu biti obustavljena proizvodnja, imaju li dovoljno sirovine, šta je sa ugovorom za električnu energiju, kakva je situacija u fabrici, što se tiče proizvodnje, ali i statusa i zarada zaposlenih. Na pitanja nije odgovoreno.

U Tosčeliku, kojim od 2012. godine gazduje turski holding Tosjali, je oko 270 zaposlenih, a prosjek radničke plate, kako su više puta iz Sindikata isticali, je oko 350 do 400 eura.

Sindikat Tosčelika se prije nekoliko mjeseci obratio predsjednicima Vlade i Skupštine, Zdravku Krivokapiću i Aleksi Bečiću, ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću i svim poslaničkim klubovima tražeći sastanke na kojima bismo im predočili situaciju u kojoj se zaposleni nalaze, ali odgovor još uvijek nijesu dobili.

Iz Sindikata su više puta isticali da radnici rade u veoma teškim uslovima, da radne snage fali u ključnim pogonima, da od zarade jedva preživljavaju, a da su nadležni u fabrici ostali “gluvi” na njihove zahtjeve.

Izvršnom direktoru Željezare Tosčelik Erkutu Alkalaju, dopis su uputili 8. februara, ali ni od njega odgovor nijesu dobili, tako da ne znaju ništa o planovima menadžmenta, niti o položaju zaposlenih.

Kako su kazali iz Sindikata, dodatno su zabrinuti zbog trenutne situacije, a niko iz menadžmenta da im objasni šta namjeravaju sa fabrikom i radnicima.

Elektroprivreda je električnu energiju Željezari “Tosčelik” prodavala po znatno nižim cijenama od ostalih potrošača iz iste kategorije, što je moguće krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju na štetu državne energetske kompanije.

To je navedeno u informaciji koju je Ministarstvo kapitalnih investicije poslalo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) 22. februara. Iz SDT-a je nezvanično “Vijestima” ranije saopšteno da je na osnovu tog dopisa pokrenut izviđaj koji je u toku.