UNICEF: Premalo se radi na zaštiti djece od opasnosti na internetu

"Djeca koja su već u nepovoljnom položaju, jer odrastaju u siromaštvu, bivaju marginalizovana opet i kroz digitalni jaz, što im dodatno otežava izlazak iz začaranog kruga siromaštva“, pojasnio je Kogali

165 pregleda0 komentar(a)
djeca na internetu, Foto: Http://andjustincase.blogspot.com
11.12.2017. 10:30h

Uprkos masovnom prisustvu djece u online prostoru, premalo se radi na njihovoj zaštiti od opasnosti u digitalnom svijetu, povećanju njihovog pristupa sigurnim online sadržajima i jačanju njihovih digitalnih vještina i medijske pismenosti, pokazuje godišnji izvještaj UNICEF-a. Globalni izvještaj "Djeca u digitalnom svijetu“, koji je objavljen danas, ističe problem digitalnog jaza u pristupu internetu i digitalnim vještinama među mladima širom svijeta, i istražuje aktuelne rasprave o uticaju interneta i društvenih mreža na bezbjednost i dobrobit djece. Kako je saopšteno iz UNICEF-a, izvještaj predstavlja prvi sveobuhvatan pregled različitih načina na koje digitalna tehnologija utiče na život djece i na životne šanse, identifikujući njene opasnosti, kao i mogućnosti. U izvještaju se navodi da vlade i privatni sektor ne drže korak sa promjenama, izlažući djecu novim rizicima i opasnostima i zapostavljajući milione najugroženije djece. "Bez obzira na sve, digitalna tehnologija je sada već neponištiva činjenica naših života. U digitalnom svijetu, naš dvostruki izazov je kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi interneta za svako dijete“, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Antoni Lejk. Izvještaj istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi djeci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To, kako se navodi, podrazumijeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju vještina potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, kao i pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova. Izvještaj, međutim, pokazuje da milioni djece propuštaju te prilike. „Otprilike trećina mladih u svijetu - 346 miliona – nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost djece da učestvuju u sve više digitalno usmjerenoj ekonomiji“.

"Digitalni jaz se odnosi ne samo na razlike između onih koji imaju i onih koji nemaju pristup internetu, već i na razlike u znanju i vještinama među onima koji koriste internet“, istakao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali. Kako je naveo, u Crnoj Gori svako deseto dijete i svaki peti roditelj nijesu korisnici interneta, a oni su češće iz siromašnih porodica. "Djeca koja su već u nepovoljnom položaju, jer odrastaju u siromaštvu, bivaju marginalizovana opet i kroz digitalni jaz, što im dodatno otežava izlazak iz začaranog kruga siromaštva“, pojasnio je Kogali. Iz tog razloga, kako je saopšteno, UNICEF, u saradnji sa Telenorom, podržava Ministarstvo prosvjete Crne Gore da svakom djetetu omogući da u osnovnoj školi stekne osnove digitalne pismenosti, odnosno da nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka. Izvještaj takođe ispituje kako se preko interneta povećava izloženost djece rizicima i opasnostima, uključujući zloupotrebu njihovih privatnih informacija, pristup štetnim sadržajima i virtualno zlostavljanje. Sveprisutnost mobilnih telefona, kako je u izvještaju zabilježeno, dovela je do toga da je prisustvo djece na internetu pod sve manjim nadzorom, što je potencijalno opasnije. "U Crnoj Gori je 38 posto djece imalo makar jedno neprijatno iskustvo na internetu tokom prošle godine, dok 27 posto ne zna što da radi kada ih neko uznemirava preko interneta. Svako drugo dijete (45 odsto) u Crnoj Gori kaže da se na internetu ne osjeća bezbjedno“, podsjećaju iz UNICEF-a. U izvještaju se navodi da su mladi najprisutnija starosna grupa na internetu.“ Širom svijeta, 71 posto mladih ima pristup internetu, u poređenju sa 48 posto ukupnog stanovništva“. Afrička omladina je, kako se navodi, najmanje povezana, sa oko tri od pet mladih koji nemaju pristup internetu, u poređenju sa samo jedan od 25 u Evropi. Iz UNICEF-a podsjećaju da je približno 56 procenata svih internet stranica na engleskom jeziku, i mnoga djeca ne mogu pronaći sadržaj koji razumiju ili koji je kulturno relevantan. "Jedino zajedničko djelovanje vlada, privatnog i civilnog sektora, medija, akademske zajednice, porodica i same djece, može pomoći u prevazilaženju digitalnog jaza i učiniti internet bezbijednijim i pristupačnijim za svako dijete“, navodi se u izvještaju.