Ma kakav umor - jedva smo čekali da počnu kvalifikacije

Teška pobjeda u Letoniji dala dodatni motiv i impuls crnogorskoj reprezentaciji pred nastavak kvalifikacija za SP i sjutrašnji meč sa Gibraltarom

14754 pregleda7 komentar(a)
Foto: Savo Prelević

Crnogorski fudbaleri ispunili su cilj u Letoniji na startu kvalifikacija i debiju novog selektora Miodraga Radulovića. Iz Rige su, zbog načina na koji su ostvarili pobjedu - preokretom, golom u samom finišu, stigli psihološki ojačani i dodatno motivisani pred nastavak kvalifikacija, ali i fizički prilično istrošeni, zbog očajnog terena i težine same utakmice.

"Mnogo smo snage iscrpili u ovom meču. Prvo smo u Podgorici trenirali po mnogo mekšim terenima, a onda smo došli u Rigu gdje je bio toliko loš i tvrd da uopšte nije moglo da se igra. Takođe, utakmica je bila sa mnogo duela, prava ‘tuča’, uzela nam je puno snage. Imali smo i dugačak put, a naredna utakmica je u subotu u 15 časova - nećemo imati ni 72 sata da se oporavimo", kaže vezista Aleksandar Šćekić, koji odigrao dobru utakmicu u Letoniji.

Prvi put u 14-godišnjoj istoriji, crnogorska reprezentacija odigraće tri kvalifikaciona meča u jednom “prozoru” - u samo sedam dana.

Komplikacije sa pandemijom koronavirusa, prošlogodišnja odlaganja i nedostatak termina, te namjera Uefe da se odigraju sve utakmice i sva takmičenja - uslovili su raspored koji je “smrtonosan” za manje zemlje, manje reprezentacije, koje nemaju preveliki fond fudbalera.

"Mnogo je teško odigrati tri utakmice u šest-sedam dana, ali kada dođemo ovdje, kada se stavimo na raspolaganje reprezentaciji, zaboravimo i na umor i na sve. Jedva smo čekali da počnu kvalifikacije, da damo sve od sebe, jer sanjamo da odemo na Svjetsko prvenstvo. Što se mene tiče - spreman sam da igram sve tri utakmice, spreman sam i da svaku sjedim na klupi, sve u službi tima", dodaje Šćekić.

U ovom, martovskom terminu, na početku kvalifikacija, Crna Gora je imala i malo sreće sa rasporedom. Naredni protivnik je najslabiji u grupi - Gibraltar, utakmica se igra na stadionu pod Goricom, pa će selektor Radulović imati priliku i prostor i da odmori neke fudbalere kako bi svježiji dočekali prvi veliki derbi koji igra naša reprezentacija, u utorak protiv Norveške.

Radulović, ipak, treba da pronađe balans - da poštedi nekoliko igrača, a opet, da na teren pošalje dovoljno jak tim i ne potcijeni selekciju koja je nivo iznad Andore, San Marina...

"Ne razmišljamo još o utakmici sa Norveškom. Prvo moramo da riješimo meč sa Gibraltarom. Danas svi igraju fudbal, pogotovo na reprezentativnom nivou. Pokušaćemo da se oporavimo, da ih analiziramo i da uz igru kakvu smo pružili u drugom poluvremenu u Letoniji riješimo utakmicu u našu korist", kaže golman Milan Mijatović.

Sve je, međutim, neuporedivo lakše nakon trijumfa u Rigi - i analizirati, i praviti planove, spremati sa za Gibraltar i Norvešku...

"Letonci su bili veoma grubi. I teren je bio loš, mi se u prvom poluvremenu nismo najbolje snašli u takvim uslovima. Primili smo gol, ali uspjeli brzo da se vratimo. U drugom poluvremenu smo ih nadigrali u svim segmentima, bili smireni, iskoristili šansu i osvojili tri važna boda", dodao je golman mađarskog MTK.

Prvo kolo je samo potvrdilo u kako je tešku grupu dopala Crna Gora - Norveška je, očekivano, obavila zadatak na Gibraltaru (3:0), ali se neočekivano mučila skoro cijelo poluvrijeme, dok je Turska pokazala snagu protiv prvog favorita grupe, Holandije (4:2).

"Sve smo vidjeli. Mnogi su iznenađeni Turskom, ali ja nisam, jer ih poznajem, igrao sam tamo - to su ozbiljni igrači, ozbiljna reprezentacija", dodao je Šćekić.

Ali, o Turcima tek u septembru. Crna Gora ima šansu da pobijedi Gibraltar i sa maksimalnih šest bodova dočeka Norvežane - ima li boljeg načina da se uđe u “fajt” sa Halandom, Edegorom i ostalim nadolazećim zvijezdama evropskog fudbala...