Nova.rs: Vakcinacija stranaca na beogradskom Sajmu, najviše državljana Crne Gore

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavio je BIRN

18919 pregleda27 komentar(a)
Sa beogradskog Sajma, Foto: BETAPHOTO

U halama Beogradskog sajma u toku je vakcinacija stranih državljana koji su se prijavili preko sistema eUprave.

Kako piše Nova.rs, već prije osam ujutru bio je red ispred Hale 3 na Sajmu. Vakcinišu se državljani Srbije, ali i građani okolnih država koji su se prijavili preko eUprave.

Najviše je državljana Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gdje je vakcinacija ili na samom početku, ili još nije ni počela.

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv koronavirusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža (BIRN), prenosi Nova.rs.

Taj portal omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN.

BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Sjeverne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da su navodi o masovnom vakcinisanju ljudi iz Sjeverne Mekedonije u Srbiji – dezinformacije.

Ðerlek je naveo da za vakcinaciju preko eUprave mogu da prijave stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobijanja prebivališta.